e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Όσοι το χάλκεον χέρι200blyke
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.

«Eις Σάμον»,  Ανδρέα Κάλβου


Η Ελλάδα ευγνωμονούσα, Θ. Βρυζάκη

Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, σίγουρα όχι με τον τρόπο που αρχικά είχε σχεδιαστεί. Κι αυτό λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε. Ωστόσο, πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο επιστημονικών συνεδρίων, επετειακών εκδόσεων, πρωτότυπων εκθέσεων και ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εντός και εκτός συνόρων. Απ΄ όλα τα παραπάνω εγείρεται ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από την εθνική μας ιστορία και κυρίως, την εθνική μας αυτοσυνειδησία. Αν έπρεπε να κρατήσουμε μία μόνο σκέψη, κατά τη γνώμη μας θα ήταν η ακόλουθη.

Καλωσόρισμα
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να ’μαστε δύσπιστοι απέναντι στον Κόσμο μας, μια και δε μας είναι εχθρικός και ενάντιος. Αν υπάρχουν τρόμοι μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι τρόμοι δικοί μας. Αν υπάρχουν γκρεμνοί, δικοί μας γκρεμνοί είναι. Αν υπάρχουν κίνδυνοι, πρέπει να προσπαθήσουμε να τους αγαπήσουμε. Κι αν πλάσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με την αρχή πως πρέπει πάντα ν’ αποζητάμε το δύσκολο-τότε όλα κείνα, που σήμερα ακόμα μας φαίνονται τόσο ξένα, θα πλημμυρίσουν εμπιστοσύνη και πίστη. Πώς θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τους αρχαίους εκείνους μύθους, που ανταμώνουμε στα πρώτα βήματα των λαών, τους μύθους των δράκων που, την κρίσιμη στιγμή, μεταμορφώνονται σε πριγκιπέσες; Ίσως όλοι οι δράκοι της ζωής μας να ’ναι πριγκιπέσες, που δεν προσμένουν παρά την ώρα που θα μας δουν όμορφους και τολμηρούς. Ίσως κάθε τι τρομακτικό να ’ναι, στο απώτατο βάθος του, έρημο κι αβοήθητο και να προσμένει από μας βοήθεια».
Rainer Maria Rilke, Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή, μετάφραση Μάριου Πλωρίτη

Αγαπητά μας παιδιά,
Αγαπητοί μας γονείς,

Ξεκινώντας το νέο ακαδημαϊκό έτος θα θέλαμε να συγχαρούμε τους αποφοίτους μας για τις επιτυχίες τους και να ευχηθούμε στο νέο τους ξεκίνημα να αξιοποιούν με δημιουργικό τρόπο τα εφόδια και τις αρετές, που με τόση υπομονή και επιμονή απέκτησαν κατά τη φοίτησή τους στο σχολείο μας. Η μεγάλη σχολική οικογένεια των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων θα είναι πάντα κοντά τους, παρέχοντας οποιαδήποτε στήριξη χρειαστούν και καμαρώνοντας για κάθε τους επίτευγμα.
Θα θέλαμε, επίσης, να καλωσορίσουμε όλους μας τους μαθητές και να τους διαβεβαιώσουμε ότι στην πολύπλευρη προσπάθειά τους, εκτός από τους γονείς, έχουν αρωγούς τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς μας.
Τέλος, σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας και τις οικογένειές τους ευχόμαστε υγεία, δύναμη κι αισιοδοξία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων
και η Διεύθυνση
του Β΄ Αρσακείου – Τοσιτσείου ΓΕΛ Εκάλης
Προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα με τεχνολογική επάρκεια, με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, με ασφάλεια και με αλληλεγγύη

Σχολική χρονιά 2019-2020: Μια ξεχωριστή χρονιά που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Η πανδημία του κορωνοϊού που απλώθηκε απειλητικά στη χώρα μας, άλλαξε τα δεδομένα λειτουργίας όλων των δομών της κοινωνίας.

Το Σχολείο κλήθηκε να λειτουργήσει σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εφαρμόζοντας την εξ αποστάσεως σύγχρονη διδασκαλία σε συνδυασμό με τη διά ζώσης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, η εξοικείωση των συναδέλφων με τη ψηφιακή τεχνολογία αφενός και αφετέρου η εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία διαμόρφωσε στο Σχολείο ένα κλίμα ασφάλειας, ηρεμίας και αποτελεσματικότητας.
Έτσι ως Β΄ Αρσάκειο – Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης, με τη στήριξη της Διοίκησης της Φ.Ε., αλλά και τον επαγγελματισμό και τη συναδελφικότητα των καθηγητών, είμαστε όλοι εδώ με ψυχραιμία, οργάνωση και συγκρότηση.