e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
image003Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου στο θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, με την παρουσία μαθητών/-τριών, εκπαιδευτικών και γονέων. Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Η Ιστορία κρίνει, η εθνική μνήμη εμπνέει» και περιλάμβανε ομιλία από τον φιλόλογο του Β΄ Λυκείου, κ. Ηλία Ανδροβιτσανέα, δραματοποιήσεις κειμένων από μαθητές/-τριες της Α΄τάξης σε σκηνοθεσία του κ. Κώστα Θεοδώρου, θεατρολόγου, ερμηνεία τραγουδιών από μικρό φωνητικό σύνολο υπό τη διεύθυνση της κ. Χριστίνας Βαρσάμη, υπεύθυνης του μουσικού ομίλου και συντονίστριας μουσικής των Σχολείων της Φ.Ε., καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, τους οποίους δίδαξε στους μαθητές και τις μαθήτριες η κ. Ελένη Παραβατού, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Τα κείμενα, το θεατρικό δρώμενο, τα τραγούδια και οι χοροί πλαισιώθηκαν από την πλούσια παρουσίαση που δημιούργησε η κ. Στέλλα Κουλάδη, φιλόλογος του Β΄Λυκείου.
Το θέμα που αναδείχθηκε μέσω των αναφορών σε κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης αλλά και σε ξεχωριστές μορφές της, επώνυμες και ανώνυμες, ήταν ο ηρωισμός. Στόχος των συμμετεχόντων ήταν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με το κοινό γύρω από θέματα όπως η αξία της εθνικής μνήμης, ο ρόλος των εθνικών ηρώων ως προτύπων, η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, καθώς και το περιεχόμενο που μπορεί να λάβει στην εποχή μας η έννοια του ηρωισμού. Οι μαθητές/-τριες συνεργάστηκαν με υπευθυνότητα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο. Υποστήριξαν με ευαισθησία το περιεχόμενο των κειμένων, συγκίνησαν αρθρώνοντας έναν λόγο υψηλών απαιτήσεων και ανέδειξαν την ομορφιά της παράδοσής μας χορεύοντας με περηφάνεια! Γονείς και εκπαιδευτικοί καμαρώσαμε τα παιδιά μας και αισθανθήκαμε ότι αυτά τα νιάτα μπορούν να τιμήσουν την εθνική μας κληρονομιά, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα!

002

Αλέκος Φασιανός, "Συγκέντρωση", 1977

«Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται.»
Γιώργος Σεφέρης

Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ας ευχηθούμε δύναμη και αισιοδοξία, ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις προκλήσεις της καθημερινότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα ακλόνητη την πίστη μας στον Άνθρωπο. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός παραμένει η υπέρτατη αξία και η πιο αληθινή πηγή ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης

Επίσκεψη των τελειοφοίτων του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γ.Ε.Λ. Εκάλης στο Ε.Μ.Π.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου οι μαθητές/-τριες του πολυτεχνικού τμήματος (Γ3) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στις οριζόντιες υποδομές της σχολής, παρακολούθησαν παρουσιάσεις στα εργαστήρια συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικών μετρήσεων, καθώς και στο εργαστήριο μικροϋπολογιστών και ψηφιακών συστημάτων. Επίσης, ενημερώθηκαν για το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές. Η επίσκεψη έκλεισε με την παρουσίαση ηλεκτρικού οχήματος κατασκευασμένου από την ομάδα PROMETHEUS ECO RACING TEAM, που έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο στο ΕΜΠ από φοιτητές. Οι μαθητές/-τριές μας συζήτησαν με τους καθηγητές και τους φοιτητές, διατύπωσαν ερωτήσεις, έλαβαν σημαντικές πληροφορίες και το σημαντικότερο, γνώρισαν επιστήμονες αφοσιωμένους στην επιστήμη τους, την οποία υπηρετούν με μεγάλο πάθος και αμείωτο ενθουσιασμό, στοχεύοντας σταθερά σε ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα.