e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τον εγκλεισμό των εφήβων λόγω τής πανδημίας

Η πανδημία COVID-19, με τα γνωστά αποτελέσματα ανά την υφήλιο, έχει επιφέρει μια σειρά δραματικών αλλαγών στην καθημερινότητά μας.

Μια από τις σημαντικότερες είναι και ο εγκλεισμός στο σπίτι, με ελάχιστες εξαιρέσεις για έξοδο, και με δυσμενείς επιδράσεις κυρίως στους εφήβουςΣτο πλαίσιο αυτό το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών ανέλαβε να ενημερώσει γονείς και μαθητές και να φροντίσει για την ομαλή επάνοδο των μαθητών στην πραγματικότητα, που, όπως φαίνεται, σιγά σιγά θα επανέλθει.

Η Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 αφιερώθηκε σε μια ξεχωριστή διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης, ψυχικής ανάτασης, πίστης και ελπίδας...

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο καθηγητής  Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, το γραφείο CSIi τού Στρατηγού Εμμανουήλ Σφακιανάκη μέσω τής υπεύθυνης τού γραφείου κ. Ιωάννου, το "Χαμόγελο τού  Παιδιού" και ο δημοσιογράφος κ. Άγγελος Κλαδής ενημέρωσαν μαθητές και γονείς για θέματα που απασχολούν όλους μας την τρέχουσα περίοδο και αφορούν στο υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολείων και τα διαδικτυακά μαθήματα.

Καλή σχολική χρονιά!

Αγαπητοί γονείς και αγαπητοί μαθητές,

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά, με νέα όνειρα και ελπίδες για κάθε παιδί. Τα Αρσάκεια Σχολεία δεν αποτελούν μόνο χώρο παροχής γνώσεων αλλά και χώρο στον οποίο οι νέοι και τα παιδιά εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Η σωστή εκπαίδευση είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε τα παιδιά να βιώνουν την καθημερινότητα με κανόνες τους οποίους θα εφαρμόσουν και εκτός σχολείου.
Σε εποχές όπου η παραπληροφόρηση δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από το ίδιο το πρόβλημα, η απόκτηση σωστής κρίσης στο σχολείο είναι το αντίδοτο. Υπό αυτή την έννοια και σε σχέση με την πανδημία που βιώνουμε, το σχολείο αποτελεί τον ουσιαστικό χώρο εκπαίδευσης στα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της μετάδοσης τού κορωνοϊού. Είναι βέβαιο πως η μικρή διασπορά τού ιού που όλοι φοβούνται, είναι προτιμότερη από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και χωρίς κανόνες. Η λειτουργία τού Σχολείου περιορίζει τη διασπορά τού ιού και δεν την ενισχύει, διότι τα κρούσματα μειώνονται όταν μαθαίνουμε να ζούμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας.
Όλες οι μονάδες που απαρτίζουν τα Αρσάκεια Σχολεία, από τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εποπτεία, τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς, έως το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό, έχουν προετοιμαστεί για την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία των Σχολείων, με οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιοδήποτε τρόπο ορίσει το υπουργείο.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων, οι τάξεις και τα τμήματα (δια ζώσης και ψηφιακά), η πλατφόρμα του νέου e-arsakeio και κάθε ηλεκτρονικό εργαλείο είναι ήδη προγραμματισμένα.
Με την ελπίδα πως όλα θα κυλίσουν ομαλά έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, ευχόμαστε σε κάθε μαθητή και μαθήτρια καλή αρχή στο νέο τους ταξίδι.

Η Διεύθυνση
και ο Σύλλογος Καθηγητών
του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών

450 μαθητές σε ρόλο "διπλωμάτη" στο 5ο ATSMUN

Τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών διοργανώνουν το 5ο Διεθνές Μαθητικό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, ένα τριήμερο Συνέδριο Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων τού ΟΗΕ - MODEL UNITED NATIONS (MUN), το ATSMUN. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, το προσεχές τριήμερο 7-10 Νοεμβρίου 2019, στον χώρο των Αρσακείων Σχολείων, στο Πλατάνι.
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν 450 μαθητές και μαθήτριες, σε ρόλο διπλωματών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνοδεία 35 καθηγητών τους (MUN advisors)! Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στο Royal Theater στις 9:30.
Το Συνέδριο λειτουργεί ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες των Επιτροπών τής Γενικής Συνέλευσης, τού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε. Εκπαιδευτικός σκοπός τού Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν σε θέματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Κατά τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζητούν εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα θέματα συζητούνται στις διάφορες επιτροπές τού ΟΗΕ. Οι μαθητές διαλέγονται, αντιπαρατίθενται και συμβιβάζονται, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στα διάφορα προβλήματα.
Η επίσημη γλώσσα τού Συνεδρίου είναι η Αγγλική. Έτσι οι μαθητές βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες, τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, μαθαίνουν να σέβονται τον συνομιλητή και αποδέχονται τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.
Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με μαθητές από άλλες περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνει τους νέους να αισθανθούν πολίτες τού κόσμου και να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι νέοι ανεξαρτήτου καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον! Άλλωστε, όπως είπε ο Γκαίτε: «Η τύχη των εθνών, σε οποιαδήποτε εποχή, εξαρτάται από τις ιδέες των νέων τους».

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα atsmun.gr

Από τις Διευθύνσεις
των Αρσακείων Σχολείων Πατρών

Η αξιολόγηση στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών θεωρείται εργαλείο για την βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Με το ψηφιακό εργαλείο SELFIE, του οποίου η χρήση έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Σχολεία έδωσαν τη δυνατότητα σε μαθητές και καθηγητές να αξιολογήσουν ανώνυμα την ποιότητα εκπαίδευσης, κυρίως σε σχέση με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Η πρόοδος των ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων είναι αλματώδης και για κάθε σχολείο η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών και καθηγητών πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα αιχμής. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία πάντα πρωτοπόρος, αξιοποιεί εδώ και δέκα χρόνια την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα e-arsakeio στην οποία είναι αναρτημένο πλούσιο πρωτογενές ψηφιακό υλικό για κάθε μάθημα σε κάθε τάξη και σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Τα Αρσάκεια αναγνωρίζοντας τη σημασία της φυσικής παρουσίας του εκπαιδευτικού στην τάξη, καθώς και της δια ζώσης διδασκαλίας, στοχεύουν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων.

Πλησιάζοντας την 11η Σεπτεμβρίου, γονείς και μαθητές αγωνιούν για την αρχή της νέας σχολική χρονιάς. Ένα ασφαλές περιβάλλον; Μια υπέροχη παρέα συμμαθητών; Εφαρμογές συγκεκριμένων παιδαγωγικών μεθόδων;
Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών κατανοώντας την αγωνία τους έχει εδώ και καιρό μεθοδέψει την όσο πιο ομαλή λειτουργία του Σχολείου, την ασφαλή μετάβαση των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης και την όσο πιο άνετη μεταφορά μαθητών σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον.
Οι εκπαιδευτικοί, που είναι η κινητήρια δύναμη κάθε εκπαιδευτικού συστήματος προσπάθησαν όλο το διάστημα των διακοπών, με κάθε τρόπο, να βελτιώσουν τις συνθήκες διδασκαλίας εντός και εκτός τάξης, έχοντας υιοθετήσει ανάγκες εκπαίδευσης που επιβάλει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.
Το περιβάλλον του σχολείου όμως, ως μικρόκοσμος κάθε μαθητή, πρέπει να είναι τέλεια προσαρμοσμένο και να κρατά κάθε ισορροπία μεταξύ του «θέλω», του «μπορώ» και του «πρέπει» κάθε μαθητή. Το σχολείο διερευνά την κατάσταση λειτουργίας και επίδοσής του και διαμορφώνει στόχους βελτίωσης άμεσους και μακροπρόθεσμους.
Η εφαρμογή των καινοτομιών καθιστά αναγκαία την ένταξη σε ένα σύστημα ποιοτικής βελτίωσης του καθημερινού σχολικού έργου, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να αποκτήσουν δυναμική μεταμόρφωση της σχολικής ζωής, με έμφαση σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Είναι δέσμευση, πως η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Καθηγητών και το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του σχολείου, θα προσπαθήσουν στο μέγιστο, ώστε κάθε μαθητής και μαθήτρια να αισθανθεί την ελευθερία και την ασφάλεια να «ξετυλίξει» κάθε ικανότητα ή κάθε ταλέντο.
Καλή σχολική χρονιά.