e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, οι μαθητές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων παρακολούθησαν την εκδήλωση βράβευσης τού 9ου Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος, στο πλαίσιο των Αγώνων Λόγου και Τένχης.
Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η φιλόλογος τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Μαρία Μπουζινέλου, ξεκίνησε με την ομιλία τού φιλολόγου τού Β΄ Αρσάκειου-Τοσίτσειου Γυμνασίου Εκάλης κ. Γιάννη Βογιατζή ο οποίος  προσπάθησε να παντρέψει τη μαγεία τής τέχνης με τη μαγεία αλλά και τις δυσκολίες τής διδασκαλίας της, τονίζοντας ότι όλοι μπορούμε, με τα λίγα και δυσεύρετα «αντικλείδια», να «ξεκλειδώσουμε» την πόρτα τής ποίησης...
Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα των συμμαθητών τους που βραβεύτηκαν και τα οποία προσέγγισαν και απέδωσαν μοναδικά οι ηθοποιοί Μάνια Παπαδημητρίου και Ανδρέας Μαυραγάνης. Οι λογοτέχνες Μάριος Μιχαηλίδης και Δημοσθένης Παπαμάρκος, καθώς και ο απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων δοκιμιογράφος Γιάννης Κτενάς οδήγησαν τα παιδιά στον μυστικό κόσμο τής λογοτεχνίας, τον τόσο απροσπέλαστο αλλά συνάμα και τόσο ελκυστικό για τις εφηβικές ψυχές.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική ως προς τις ανησυχίες των παιδιών σχετικά με θέματα όπως η έμπνευση, η στρατευμένη τέχνη, η σχέση τής ποίησης, της πεζογραφίας και τού πολιτισμού γενικότερα με τη σύγχρονη ζωή, οι κραδασμοί που μπορεί η τέχνη να προκαλεί στις ανθρώπινες σχέσεις και πολλά άλλα ερώτήματα, που καταιγιστικά απηύθυναν στους λογοτέχνες.
Ο θαυμασμός των μαθητών για όσους βραβεύτηκαν ήταν μεγάλος. Ακόμα μεγαλύτερος όμως ήταν ο θαυμασμός των ποιητών και των πεζογράφων για το ταλέντο όσων συμμετείχαν στον διαγωνισμό αλλά και για την ωριμότητα και το ανήσυχο πνεύμα όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ήταν σαφές σε όλους πως οι σημερινοί νέοι εξακολουθούν να γεμίζουν αισιοδοξία όλους εμάς με τη φαντασία τους, τον αυθορμητισμό τους και το πηγαίο και ανυπόκριτο πάθος τους για τους ανθρώπους, τη φιλία και τον έρωτα. Αυτοί οι έφηβοι, λοιπόν, δίνουν σ' εμάς τους μεγαλύτερους ένα μάθημα, πως η λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει την πιο βαθιά επίγνωση τού τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος, καθώς, στην προσπάθειά του να νικήσει τον φόβο, τη λήθη, τον χρόνο και τη φθορά ή την απώλεια, πιάνει το μολύβι και γράφει…
Ακολουθούν τα βραβεία και οι τιμητικοί έπαινοι που δόθηκαν εδώ.