e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

March 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Τα Αρσάκεια Σχολεία έχουν πάντα στόχο να φέρνουν σε επαφή τους μαθητές τους με επιφανείς προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στον χώρο τους. Μέσα από τη ζωντανή αλληλεπίδραση με αυτές τις προσωπικοτήτες, οι μαθητές μας αντλούν την πιο έγκυρη πληροφόρηση σε διάφορα θέματα, από την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία μέχρι και την τέχνη, μοιράζονται αληθινές εμπειρίες και εμπνέονται από τα παραδείγματα ανθρώπων που παίζουν ενεργό ρόλο στον χώρο τους σε διεθνές επίπεδο.

Λευτέρης Αραπάκης: Περιβαλλοντική δράση με βραβείο... Ο.Η.Ε.!

arapakis UNEP winner AGYMI
Πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων αποτέλεσε η διαδικτυακή συνομιλία τους με τον επιχειρηματία και συνιδρυτή τής νεοφυούς εταιρείας «Εναλεία» κ. Λευτέρη Αραπάκη, ο οποίος λίγο αργότερα συγκαταλέχθηκε για το 2020 στους επτά «Νέους Πρωταθλητές τής Γης» (Young Champions of the Earth) που βραβεύει ετησίως ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές τους δράσεις! (Στις 5 κορυφαίες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2019). Περισσότερα για την Εναλεία εδώ.
O 26χρονος Έλληνας, ο μοναδικός Ευρωπαίος που βραβεύεται, τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για την επαγγελματική σχολή αλιείας «Εναλεία», η οποία συμβάλλλει ουσιαστικά στη συλλογή των πλαστικών από τη θάλασσα επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν. 
Οι μαθητές συζήτησαν με τον κ. Αραπάκη  για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις καλές πρακτικές, τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, τον ανταγωνισμό και τους τρόπους αναζήτησης επενδυτών προκειμένου να στηριχθεί μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, θέματα που θα τους απασχολήσουν στο πλαίσιο τής συμμετοχής τους στον διαγωνισμό Εικονική Επιχείρηση τού Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/ JA Greece).
arapakis UNEP winner



Ανδρέας Τερζής: βραβείο National Science Foundation (NSF) Career!

Μια άλλη σημαντική συνάντηση για τους μαθητές τού τμήματος Α΄1 τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο τού μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής, όταν υποδέχτηκαν στην ψηφιακή τους τάξη τον δρα Ανδρέα Τερζή,  με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά θέματα στον τομέα τής ψηφιακής τεχνολογίας.
Ο δρ Τερζής είναι μηχανικός Λογισμικού (Software Engineer), ερευνητής στη Google Research και ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στη μηχανική μάθηση (Machine Learning). Μέχρι το 2013 διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών τού Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη (ΗΠΑ) και ήταν διευθυντής Ερευνών στο Hopkins InterNetworking Research (HiNRG) Group.
Πρόκειται για έναν επιστήμονα διεθνούς κύρους που έχει βραβευτεί με το National Science Foundation (NSF) Career Award.
Το θέμα τής ομιλίας-συζήτησης με τους μαθητές ήταν η αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό και η δημιουργία σειράς κατάταξης (Website Ranking) στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Οι μαθητές παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση και υπέβαλαν πλήθος ερωτήσεων προς τον κ. Τερζή σχετικά με την αξιοπιστία των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, την επιλογή των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης και τους τρόπους με τους οποίους μια ιστοσελίδα μπορεί να ανέβει πιο ψηλά στην κατάταξη εμφάνισής της.  
andreasterzis
Ενδεικτικά ο κ. Τερζής ανέφερε ότι υπολογίζονται περίπου 100 τρισεκατομμύρια  ενεργές ιστοσελίδες, τις οποίες η Google πρέπει να διαχειριστεί με τη βοήθεια αλγορίθμων! Είναι δε εντυπωσιακό ότι καθημερινά το 15% των ερωτήσεων αναζήτησης που απευθύνονται προς την Google από τους χρήστες τού διαδικτύου είναι μοναδικές.

Γιάννης Κόντος: 20 διεθνή βραβεία!
image001
Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου 2020, φιλοξένησαν διαδικτυακά τον διεθνούς φήμης, βραβευμένο με 20 διεθνή βραβεία, φωτοδημοσιογράφο κ. Γιάννη Κόντο (Phd, MA, BA & εξώφυλλο στο περιοδικό Time!), ο οποίος έχει καλύψει τα πιο σημαντικά γεγονότα τού πλανήτη σε διάφορες χώρες .
Μέσα από τη συγκλονιστική συλλογή φωτογραφιών «Ακρωτηριασμένη Ζωή» τού κ. Κόντου, οι μαθητές είχαν την  ευκαιρία να ενημερωθούν για την ανθρωπιστική κρίση στη Σιέρρα Λεόνε μετά τον εμφύλιο πόλεμο, και να συζητήσουν για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Οι μαθητές, με τις ιδιαίτερα εύστοχες ερωτήσεις τους προς τον φωτογράφο, έθεσαν καίρια ζητήματα υπεράσπισης τής ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων τού ανθρώπου σε περιόδους ανθρωπιστικών κρίσεων αλλά και ειρήνης.
Ο Γιάννης Κόντος αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, σχετικά με την εμπειρία του και τη δουλειά του στη Σιέρα Λεόνε:
«Βρέθηκα στη Σιέρα Λεόνε, τη δεύτερη πιο φτωχή χώρα στον κόσμο, με μέσο όρο ζωής 36 χρόνια και τη διαφθορά να βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα, τον Νοέμβρη τού 2005. Σε μία από τις περιπλανήσεις μου σε έναν καταυλισμό ακρωτηριασμένων έξω από την πρωτεύουσα Freetown συνάντησα τον 31χρονο Abu Bakarr Kargbo…  Η φυσιολογική ζωή του Abu διακόπηκε όταν αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Freetown. Οι αντάρτες είχαν υιοθετήσει την πρωτοφανή τακτική του ακρωτηριασμού των αντιφρονούντων, με σκοπό να δημιουργήσουν κλίμα φόβου στους πολίτες της χώρας. Η Δημοκρατία τής Σιέρα Λεόνε, με τα πλουσιότερα κοιτάσματα διαμαντιών στον κόσμο, είναι μια χώρα με ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη και τρομερές ανισότητες…» 
image002
Στην παραπάνω βραβευμένη φωτογραφία (first prize in the World Press Photo Competition, 2006) ο μικρός γιος του Abu, μόλις επτά ετών, τον βοηθά να κουμπώσει το πουκάμισό του. Εκείνος τού αναπληρώνει το χάδι μόνο με ένα τρυφερό βλέμμα.