e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ένα τριήμερο εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία, είχαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων, στις 9, 15 και 16 Απριλίου 2021, με τον συγγραφέα και δρα Δημιουργικής Γραφής κ. Δημήτρη Μελικέρτη.

Ο συγγραφέας με την παρουσία του στην ψηφιακή τάξη κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον των μαθητών και κατάφερε να τους καθοδηγήσει στη δημιουργία αυτοτελών ιστοριών δικής τους έμπνευσης.

Το εργαστήριο οργανώθηκε από τον δρα Μελικέρτη ειδικά για τους μαθητές τού Σχολείου και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό. Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας και τού εκπαιδευτικού project «Μέσα από τα μάτια των περιηγητών» που υλοποιεί οι μαθητές με την ευκαιρία τού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι μαθητές προσέγγισαν με έναν διαφορετικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα, την έννοια τής μυθοπλασίας και τους κανόνες τής δημιουργικής γραφής.

 Ακολουθούν οι σκέψεις τού συγγραφέα για την εμπειρία του με τα παιδιά:

«Δεν είναι καθόλου εύκολο έργο, ακόμη και για έναν ενήλικα, να καταπιαστεί με το 1821 και την Επανάσταση και, αφού γνωρίσει καλύτερα αυτή την περίπλοκη εποχή, ερευνώντας πηγές και μελετώντας κείμενα των περιηγητών, να επιχειρήσει να αναπλάσει σκηνές τού παρελθόντος παντρεύοντάς τις με μια πρωτότυπη μυθοπλασία. Όμως μαζί το καταφέραμε!
Η ανάγνωση των ιστοριών που έγραψαν οι μαθητές με γέμισε αισιοδοξία, λόγω τής όρεξής τους να δουλέψουν με τον γραπτό λόγο, τής αγάπης τους για την ελληνική γλώσσα και το βιβλίο, τής ευφυΐας, τής φαντασίας, τού χιούμορ και τού ταλέντου που διέκρινα στα κείμενά τους. Όλες οι ιστορίες είχαν κάτι ξεχωριστό και είναι στο χέρι τού καθενός, αφού ανακαλύψει τη μαγεία που κρύβει μέσα του, να μοχθήσει ώστε να τη σμιλεύσει, να την καλλιεργήσει και να τη χαρίσει στον κόσμο.
Ήταν χαρά μου να συμμετάσχω σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία και θα παρακολουθώ με ενθουσιασμό την πορεία των μαθητών όσο μεγαλώνουν και μας χαρίζουν ακόμη περισσότερες μαγικές δημιουργίες…
Καλές γραφές!»