e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η πρώτη δράση τού Πολιτιστικού Προγράμματος τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015.
Οι μαθητές μας, με τη βοήθεια λεξικών, συμπλήρωσαν 700 κάρτες λέξεων σημαντικών για τον εμπλουτισμό τού λεξιλογίου τους, με τη σημασία, τα συνώνυμα, τα αντώνυμα και την ετυμολογία τους.
Στόχος αυτής τής δράσης ήταν να μετατρέψουν το παθητικό λεξιλόγιό τους σε ενεργό, να προετοιμαστούν για τον διαγωνισμό ορθογραφίας - συνωνύμων και να αντιληφθούν την αρμονία που κρύβεται πίσω από την ορθογραφία των λέξεων.
Στη συνέχεια μετέβησαν με τα πόδια στον κινηματογράφο «Αβάνα», όπου παρακολούθησαν την ταινία «Το παιχνίδι τής μίμησης». Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή τού περίφημου μαθηματικού Άλαν Τιούρινκ που, μαζί με μια επίλεκτη ομάδα, κατάφερε να σπάσει τον κώδικα κρυπτογράφησης των γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπολογίζεται ότι χάρη σε αυτή τη μηχανή αποκρυπτογράφησης, πρόδρομο των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάρκεια τού πολέμου μειώθηκε κατά δύο χρόνια και έτσι σώθηκαν περίπου 14.000.000 ανθρώπινες ζωές.
Οι μαθητές έμειναν κατενθουσιασμένοι με την ταινία. Σε συζήτηση που ακολούθησε στην τάξη ανέλυσαν το νόημα τής ταινίας και συνέθεσαν εργασίες συνειδητοποιώντας πως με τη δύναμη τού μυαλού αντιμετωπίζεται το χειρότερο δεινό, ο πόλεμος.