e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές των Γ΄1 και Γ΄2 τάξεων τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού πραγματοποίησαν τετραήμερη πολιτισιτκή εκδρομή στην Κρήτη από τις 6 μέχρι τις 9 Απριλίου 2017. Τα παιδιά με συνοδούς καθηγητές τους κ. Σ. Γρατσία, Σ. Κλειδή, Α. Δούβου και Μ. Βόγια και αρχηγό την κ. Ι. Νικητοπούλου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλές πλευρές της αρχαίας και σύγχρονης Κρήτης.
Την πρώτη ημέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ενυδρείο και ανακάλυψαν τον υδάτινο κόσμο τής Μεσογείου, πηγή ζωής και έμπνευσης των Κρητών αλλά και όλων των Ελλήνων. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και μαγεύτηκαν από τα υπέροχα δείγματα τού πρώτου πολιτισμού που αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο. Τέλος στο ανάκτορο τής Κνωσού απόλαυσαν τη μαγεία τού τοπίου και τού δειλινού καθισμένοι στα σκαλάκια τής Κνωσού, ίσως του πρώτου χώρου θέασης -θεάτρου- στην Ελλάδα.
Τη δεύτερη ημέρα ανηφόρισαν στο χωριό Μυρτιά, το χωριό καταγωγής του πατέρα τού Νίκου Καζαντζάκη, και επισκέφθηκαν το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον γνωστότερο Έλληνα λογοτέχνη στον κόσμο. Γοητευμένοι από την ξενάγηση αρκετοί μαθητές αγόρασαν και ξεκίνησαν να διαβάζουν έργα τού Καζαντζάκη. Μετά από μια σύντομη πεζοπορία στην περιοχή, επισκέφθηκαν το οινοποιείο Μπουτάρη και γνώρισαν τη διαδικασία παραγωγής τού κρασιού. Τέλος στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ανώπολης γνώρισαν τη διαδικασία κατασκευής κεραμικών στον τροχό και υαλικών στον κλίβανο. Μάλιστα με τη βοήθεια τού υπεύθυνου κατασκεύασαν και δικά τους κεραμικά αντικείμενα.
Την τρίτη ημέρα, που ήταν λίγο ψυχρή και συννεφιασμένη, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο τής Λατούς και γνώρισαν τη μυθολογία τής Κρήτης αλλά και το Βουλευτήριο τής πόλης. Στη συνέχεια ανέβηκαν στο οροπέδιο τού Λασιθίου, όπου βρίσκεται το Δικταίο Άντρο, σπηλιά στην οποία γεννήθηκε ο Δίας. Η μέρα έκλεισε στο Golf Club Χερσονήσου, όπου δοκίμασαν να παίξουν γκολφ υπό την καθοδήγηση τού εκπαιδευτή. Το βράδυ έγινε πάρτυ στο ξενοδοχείο.
Την τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν το νησί Σπιναλόγκα που ήταν φρούριο επί Ενετοκρατίας και χώρος απομόνωσης των λεπρών στη νεότερη εποχή. Τέλος, οι μαθητές περιηγήθηκαν την πόλη τού Ηρακλείου και επέστρεψαν με αεροπλάνο στην Αθήνα κατενθουσιασμένοι και γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις.