e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Ακρόπολης, όπου συζήτησαν για τη μακραίωνη ιστορία τής περιοχής, αλλά και για τα μνημεία και τα ευρήματα τής Ακρόπολης και των κλιτύων της.

Ειδικότερα, στον πρώτο εκθεσιακό χώρο, με το επικλινές δάπεδο, οι μαθητές νοερά ανηφόρησαν στον βράχο τής Ακρόπολης και γνώρισαν τα μικρά ιερά, τις λατρείες που φιλοξενούσαν, τους χώρους θεαμάτων, όπως το Διονυσιακό Θέατρο, καθώς και τις κατοικίες και τα εργαστήρια των ανθρώπων εκείνης τής εποχής.

Στην αίθουσα τής αρχαϊκής Ακρόπολης οι μαθητές μελέτησαν τα μαρμάρινα αγάλματα νεαρών κοριτσιών, τις Κόρες, εστιάζοντας στο χρώμα τους. Συνέδεσαν τα εκθέματα με τις κοινωνικές μεταβολές που συντελούνται στην πόλη-κράτος τής Αθήνας την εποχή αυτή, αλλά και τις ιστορικές εξελίξεις, όπως η πυρπόληση τής Ακρόπολης από τους Πέρσες. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους όπου εκτίθενται τα άλλα μνημεία τού πολιτιστικού οράματος τού Περικλή την κλασική εποχή: γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από τα Προπύλαια, τον ναό τής Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο.

Συζήτησαν, επίσης τη διαδικασία καθαρισμού των γλυπτών και, με αφορμή την κενή θέση τής έκτης Καρυάτιδας, μίλησαν για το δίκαιο αίτημα τής επιστροφής της, όπως και των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Ελλάδα.

Τέλος, στον τρίτο, ειδικά διαμορφωμένο όροφο τού μουσείου, οι μαθητές θαύμασαν τα γλυπτά τού Παρθενώνα, συνέδεσαν το θέμα τής ζωφόρου με τα Παναθήναια, αναγνώρισαν τις μυθολογικές σκηνές στις μετόπες και στα αετώματα και συζήτησαν για τον συμβολισμό τους.

Οι μαθητές πριν από την επίσκεψή τους στο Μουσείο Ακρόπολης προετοιμάστηκαν και ενημερώθηκαν με σχετική παρουσίαση στην τάξη τους από την καθηγήτρια φιλόλογο κ. Ειρήνη Φαραντούρη.