e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την εβδομάδα 21 - 25 Ιουνίου 2021 τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία διοργάνωσαν Θερινό Πρόγραμμα με τίτλο “GO CERN”. Η φετινή θεματική ενότητα  είχε τίτλο«Η Σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία τού ανθρώπου».
Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε με 11 μαθητές τής Α΄ και τής Β΄ τάξης.

Συγκεκριμένα από την Α΄ τάξη συμμετείχαν οι μαθητές: Φωτόπουλος Δημήτριος, Ιωαννίδης Γαβριήλ, Σταυροπούλου Παρασκευή, Τζαμουράνη Ελένη-Μαρία, Γιωτόπουλος Θεόφιλος και Γαβρά Δανάη, και από την Β΄ τάξη οι μαθητές: Γεωργακοπούλου Κωνσταντίνα, Ρήγας Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Χασιώτη Αικατερίνη-Αθανασία και Ρουπίνα Μαρία.

Παράλληλα, το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί τού Σχολείου μας: κ. Αντωνόπουλος Δημήτρης (ΠΕ04.01), Χαλκιαδάκης Παναγιώτης (ΠΕ04.01), Πουλόπουλος Γιάννης (ΠΕ04.01), Γιαννακοπούλου Μαίρη (ΠΕ04.02) και Τζανετής Ανδρέας (ΠΕ04.03).

Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν έκδηλος σε όλη τη διάρκεια τού προγράμματος, καθώς επίσης και η διάθεσή τους να ρωτήσουν και να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ακολουθούν ενδεικτικά εντυπώσεις μαθητών και καθηγητών από τη συμμετοχή και επίσκεψή τους στο summer school:

«Το summer school “Go Cern!” η αλήθεια είναι πως ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Μόλις σε πέντε μέρες το μυαλό μου κατάφερε να ξεφύγει από τη «λυκειακή» Φυσική - τη Φυσική των περασμένων αιώνων - και η σκέψη μου ταξίδεψε σε θέματα σύγχρονης Φυσικής τα οποία είτε απασχολούσαν τους επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες είτε τους «ταλαιπωρούν» ακόμη και σήμερα. Προσεγγίζοντας την έννοια τού επιταχυντή - τη μηχανή τού μέλλοντος - από όλες τις πτυχές της (θεωρητικά, μηχανικά, πειραματικά, πρακτικά) κατάλαβα πώς αυτή λειτουργεί και για ποιο λόγο η έρευνα στο CERN καθίσταται τόσο πολύτιμη. Καταπληκτικοί καθηγητές, προσεκτικά επιλεγμένοι, θα έλεγα, για να απευθυνθούν σε μαθητές, με τρομερές διαλέξεις και εντυπωσιακά πειράματα. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη!»
Ρουπίνα Μαρία (μαθήτρια Β΄τάξης)

«Το θερινό σχολείο ήταν άρτιο από όλες τις απόψεις. Αρχικά, ως προς το κομμάτι των διαλέξεων, οι καθηγητές που μας μίλησαν παρουσίασαν με κατανοητό τρόπο δυσνόητες έννοιες, όπως είναι αυτές τής Σωματιδιακής Φυσικής, των επιταχυντών σωματιδίων, των ανιχνευτών κ.ά., και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τη χρησιμότητά τους τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε βιομηχανικό. Ήταν πάντοτε πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, όχι μόνο την ώρα των διαλέξεων αλλά και στα διαλείμματά τους. Στην επιτυχία τού συνεδρίου συντέλεσε και η σωστή οργάνωση. Τηρούνταν όλα τα διαλείμματα, υπήρχε πάντοτε δεκατιανό αλλά και μεσημεριανό γεύμα, και οι άνθρωποι τής οργανωτικής επιτροπής ήταν πάντοτε εκεί για να λύσουν όποιο πρόβλημα προέκυπτε. Συνολικά ήταν μια μοναδική εμπειρία και είμαι ευγνώμων που συμμετείχα.»
Ιωαννίδης Γαβριήλ (μαθητής Α΄ τάξης)

«Το "Go Cern" ήταν μια μοναδική εμπειρία. Καθ' όλη τη διάρκεια τού προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με καταξιωμένους επιστήμονες που μοιράστηκαν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις τους για θέματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή. Το περιεχόμενο τού προγράμματος απλωνόταν σε ευρύ φάσμα θεμάτων, από ζητήματα Πυρηνικής Αστροφυσικής έως και την συμβολή τής Σωματιδιακής Φυσικής για την καταπολέμηση τής σύγχρονης πανδημίας, κάτι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των μαθητών.Το φετινό πρόγραμμα, αν και αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω τού κορωνοϊού, ήταν εξαιρετικό.»
Τζαμουράνη Ελένη-Μαρία (μαθήτρια Α΄ τάξης)

«Άψογη οργάνωση και τού φετινού 2ου Summer School 2021 - "GO CERN" από τα Αρσάκεια Σχολεία. Τα παιδιά μας είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις κορυφαίων Ελλήνων αλλά και ξένων επιστημόνων με θέματα τη σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία τού ανθρώπου, την τεχνητή νοημοσύνη, την Πυρηνική Αστροφυσική κ.ά. Τεράστια πηγή έμπνευσης και ώθησης για τους μαθητές μας. Εύχομαι κάποιοι από τους μαθητές μας να συνεχίσουν όλα αυτά που άκουσαν…»
Αντωνόπουλος Δημήτρης, φυσικός (ΠΕ04.01)

«Με ιδιαίτερη χαρά παρακολούθησα, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, το πρόγραμμα τού Θερινού Σχολείου «ARSAKEIA SCHOOLS - GO CERN, SUMMER SCHOOL 2021” που διοργάνωσαν για δεύτερη φορά τα Αρσάκεια Σχολεία. Εντύπωση μου έκαναν η άψογη οργάνωση και το ενδιαφέρον που έδειχναν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.»
Χαλκιαδάκης Παναγιώτης, φυσικός (ΠΕ04.01)

«Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 είχα τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσω τις ομιλίες των εξαίρετων επιστημόνων κ. Γαζή, Αποστολάκη, καθώς και εργαστηριακές ασκήσεις. Προφανώς είναι περιττό να σχολιάσω την άψογη οργάνωση και τα ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα που εθίγησαν. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ενεργός παρακολούθηση των μαθητών, οι οποίοι κρατούσαν πολυσέλιδες σημειώσεις, έθεταν απορίες στους ομιλητές και ζητούσαν περαιτέρω διευκρινίσεις. Μου δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία σε διαλείμματα να συνομιλήσω με μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, οι οποίοι μου τόνιζαν πως πρόκειται για μοναδική εμπειρία. Εύχομαι να συνεχιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που προάγουν το επιστημονικό ενδιαφέρον των μαθητών!»
Γιαννακοπούλου Μαρία, χημικός (ΠΕ04.02)

«Υψηλό επίπεδο όλων των παρουσιάσεων με επιτυχημένη προσπάθεια εκλαΐκευσης πολύ δύσκολων εννοιών. Ιδιαίτερης αξίας ήταν οι ομιλίες που μέσω διαθεματικής προσέγγισης των προς εξέταση αντικειμένων ανέδειξαν την αξία όλων των επιστημών στην κατανόηση των νόμων που διέπουν τον κόσμο που μας περιβάλλει!»
Τζανετής Ανδρέας, βιολόγος (ΠΕ04.04)

«Οι εισηγήσεις των ερευνητών κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών, καθώς κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα τής σύγχρονης Φυσικής, τής έρευνας και τής τεχνολογίας που έχει προκύψει από πειράματα στο CERN. Οι ομιλητές ήταν πολύ προσιτοί στους μαθητές και οι απαντήσεις τους σε ερωτήματα των μαθητών κατατοπιστικές.»
Πουλόπουλος Γιάννης, φυσικός (ΠΕ04.01)