e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 επισκέφθηκε το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, και πατέρας αποφοίτου μας, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, κατόπιν πρόσκλησης τής Διευθύντριας κ. Νέλλης Παππά.

Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε στους τελειοφοίτούς μας, στον χώρο τού Θεάτρου των Αρσακείων Ψυχικού, επί δύο και πλέον διδακτικές ώρες.
Με κεντρικό θεματικό άξονα τις εξαρτήσεις των νέων, έτσι όπως τις έχει δει, μελετήσει και καλύψει δημοσιογραφικά, ο έμπειρος ομιλητής άφησε τους μαθητές τής Γ΄ τάξης να οριοθετήσουν την ατζέντα τής συζήτησης με το να ρωτήσουν αυθόρμητα ό,τι ήθελαν.
Στη συνέχεια ομαδοποίησε τα πολλαπλά ερωτήματα των παιδιών και με το μικρόφωνο στο χέρι  με προθυμία και  άμεσο βιωματικό τρόπο απάντησε σε αυτά ανά ενότητες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, στα κριτήρια επιλογής επαγγέλματος και συνεργατών, στην πολιτική του σταδιοδρομία, σε ποικίλες παθογένειες τής νεοελληνικής κοινωνίας, όπως η έλλειψη σεβασμού και οργάνωσης στον δημόσιο χώρο και στους κινδύνους αλλά και τα  πλεονεκτήματα τού διαδικτύου.

Μίλησε για διάφορα ρεπορτάζ που έχει κάνει σε σχέση για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, στα οποία συχνά εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις.
Διάνθισε τη συζήτηση με προσωπικά βιώματα και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη δημοσιογραφική και πολιτική του καριέρα.

Ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές μας, που βρίσκονται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στη ζωή τους, να γνωρίσουν από κοντά και να μιλήσουν με έναν πολυπράγμονα και παθιασμένο στη δουλειά του επαγγελματία τής σύγχρονης δημοσιογραφίας.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τη Διευθύντρια κ. Παππά να ξεναγηθεί στην έκθεση ζωγραφικής τού Σχολείου μας, με θέματα από το ιστολόγιο, «Ελλάς-Γαλλία: (μακρά και διαρκής) συμμαχία (1821-2021)».
Εξέφρασε την εκτίμησή του για τα έργα των δύο τελειοφοίτων μας Ήβης και Αναστασίας Παύλου, γνωρίστηκε και φωτογραφήθηκε μαζί τους, και μίλησε με θετικά λόγια για το Σχολείο το οποίο γνωρίζει και ως πατέρας παλαιάς μας μαθήτριας.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τον κ. Θεοδωράκη συνόψισε τις εντυπώσεις η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ελένη Γουλέ ως εξής:

«Περιέργεια, πάθος, γνώση, ανατροπή, λέξεις που έρχονται στο μυαλό μετά το πέρας τής ομιλίας τού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Ο χώρος γέμισε ιδέες, εικόνες, εμπειρίες μέσα από λόγια με βάθος, με αντίκτυπο. 
Με αφορμή το θέμα των εξαρτήσεων, μας μίλησε για τη ζωή υπό το δικό του πρίσμα, για τις αλήθειες και τις αδυναμίες του, για την ταπεινή του καταγωγή, για το πώς βίωσε την πολιτική και τους πολιτικούς, για την ατομική ευθύνη τού πολίτη απέναντι στο δημόσιο χώρο… το χάσμα των γενεών και πολλά άλλα.
Λόγος γλαφυρός και άμεσος, οι παλμοί τού οποίου άγγιξαν τις καρδιές και τις σκέψεις όλων μας.
Κατανοήσαμε ότι η κριτική σκέψη είναι η ασπίδα στις προκλήσεις τής νέας εποχής, ο μίτος που θα μας βγάλει από το λαβύρινθο τής πολιτικοποιημένης ενημέρωσης και τής καθοδηγούμενης πληροφόρησης. Ως εκπαιδευτική κοινότητα και ως αυτόνομοι πολίτες το στοίχημα και η ευχή είναι να βρούμε τρόπους να τον ξετυλίξουμε.»

Δείτε την ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη στον προσωπικό του λογαριασμό Instagram σχετικά με την επίσκεψη στο Β' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού:

"Θυμήθηκα τα παλιά! Αγόρια και κορίτσια Λυκείου μαζεμένα σε ενα μεγάλο αμφιθέατρο να με βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Για τα social media, για την Τράπ μουσική και τους Πρωταγωνιστές, για την εμπειρία μου στη Βουλή, για τις συγκεντρώσεις και την αστυνομία.
Χτύπησε το κουδούνι, ξαναχτύπησε και εμείς εκεί να συζητάμε!

Ευχαριστίες στην κυρία Νέλλη Παππά διευθύντρια στο Β Αρσάκειο Ψυχικού που επέμεινε πολύ γιαυτή την συνάντηση.

Στην φωτογραφία η Ήβη και η Αναστασία που δημιούργησαν και εκθέτουν 13 ζωγραφικά έργα με άξονα τον Γαλλικό Φιλελληνισμό. Μαθήτριες και αυτές στο Β Αρσάκειο.
Μπράβο μπράβο!"