e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στη διάρκεια τής τρέχουσας σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, παράλληλα με την ύλη των σχολικών βιβλίων, το τμήμα Α΄3 τού Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού εργάστηκε στην τάξη, υπό την καθοδήγηση τής φιλολόγου κ. Μαρίας Μπουζινέλου, πάνω στο μυθιστόρημα τού Kimberly Brubaker Bradley "Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου",(σε μετάφραση τής Στέλλας Κάσδαγλη, από τις εκδόσεις "Παπαδόπουλος"), που τοποθετείται χρονικά στη διάρκεια τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αγγλία.

Το μυθιστόρημα επελέγη από τη διδάσκουσα καθηγήτρια, επειδή, πέρα από τον αντιπολεμικό του χαρακτήρα, θίγει θέματα που ενδιαφέρουν και αγγίζουν βαθιά τους εφήβους.

Η ενδοοικογενειακή βία, η μοναξιά, η δυσκολία στην ανθρώπινη επικοινωνία, η ανάγκη των παιδιών κάθε ηλικίας για κατανόηση και επιβράβευση, η ανεκτικότητα, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, αλλά, κυρίως η διαχρονική δύναμη τής αγάπης ήταν μερικά από τα στοιχεία τού βιβλίου που συγκίνησαν όλο το τμήμα.

Μέσα στο πλαίσιο τής επεξεργασίας τού μυθιστορήματος, οι μαθητές εξέφρασαν με ποικίλους τρόπους τη δημιουργικότητά τους.
Έγραψαν, ζωγράφισαν αλλά, κυρίως, άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους, ταξίδευσαν στο Λονδίνο τής γερμανικής κατοχής και ταυτίστηκαν με τους ήρωες, με τον τρόπο που μόνο τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν...

Το κέρδος από αυτή την περιπέτεια δεν είναι μόνο ούτε κυρίως γνωστικό. Είναι το κέρδος που αφήνει σε κάθε ψυχή το θαύμα τής Λογοτεχνίας, το κέρδος που εισέπραξαν μαθητές/μαθήτριες και η εκπαιδευτικός, αφού, χωρίς να μετακινηθούν από την τάξη, ένιωσαν ότι ολόκληρο το σύμπαν τούς ανήκει... Ότι μπορούσαν να απλώσουν το χέρι τους και να αγγίξουν την απεραντοσύνη του!

Οι πολύ ενδιαφέρουσες εργασίας των μαθητών/μαθητριών, με την επιμέλεια τής φιλολόγου κ. Μπουζινέλου και των καθηγητών Πληροφορικής κ. Δήμητρας Ραμπαούνη και Αντώνη Παπαχρήστου, εκτυπώθηκαν σε καλαίσθητο φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε όλους/ όλες ως ενθύμιο τής σημαντικής δράσης στην οποία μετείχαν.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το φυλλάδιο εδώ.