e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η εργασία με θέμα «Η Ελλάδα κατά την περίοδο τής Μικρασιατικής Καταστροφής. Η επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον τομέα τής Βιομηχανίας, με έμφαση στην Υφαντουργία, την Ταπητουργία και τη Νηματουργία-Μεταξουργία. Μια νέα αρχή» είναι ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η συγγραφή της ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία τής Ελλάδας μας...

Αποτελεί προϊόν πολλών συζητήσεων και μεγάλης βιβλιογραφικής έρευνας που πραγματοποίησαν η καθηγήτρια Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Δήμητρα Χατζηαγγελάκη με τη μαθήτρια τής Β΄ τάξης, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, Ιωάννα Μπουκάνου.


Η μαθήτρια, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς της, προέβη σε βιβλιογραφική και ιστοριογραφική έρευνα, καθώς και σε έρευνα τού Ημερήσιου Τύπου, προσωπικά, αλλά και σε συνεργασία με την καθηγήτρια.
Οι δυο τους παρακολούθησαν τα σχετικά ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η κ. Μαρία Ηλιού«ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» και «ΣΜΥΡΝΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, 1900-1922».

Η καθηγήτρια παρακολούθησε πλήθος άλλων παρουσιάσεων σχετικά με το θέμα, των κ. Άγγελου Συρίγου,  Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Μαρίας ΕυθυμίουΘάνου Βερέμη, καθώς και επιστημονικές συζητήσεις στα social media, αλλά και την έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη.

Η γνώση και η μνήμη τής ιστορίας αποτελούν σημαντικά εφόδια και τροφή τής ανθρώπινης σκέψης για το παρόν και το μέλλον.

Την εργασία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

image001