e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Oι μαθητές τής Γ΄ τάξης των Επιστημών Υγείας και οι μαθητές των Θετικών Σπουδών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, την Τρίτη 17 και την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, αντίστοιχα, επισκέφθηκαν το Γενικό Χημείο τού Κράτους, στην οδό Τσόχα στους Αμπελοκήπους.

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ίδρυση, την εξέλιξη και τα καθήκοντα τού ΓΧΚ,  διαπιστώνοντας ότι στόχος του είναι ο έλεγχος των προϊόντων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά για την προάσπιση τής δημόσιας υγείας, βάσει των ελεγκτικών και θεσμικών υποχρεώσεων, καθώς και η είσπραξη τού ειδικού φόρου κατανάλωσης από συγκεκριμένα αγαθά.

Κατόπιν έγινε εκτενής ενημέρωση από τους υπεύθυνους των αντίστοιχων τμημάτων για τα αλκοολούχα ποτά και τις ναρκωτικές ουσίες, καθώς και για τις τραγικές τους συνέπειες στην υγεία.

Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να περιηγηθούν στα ακόλουθα εργαστήρια:

Εργαστήριο αλκοολούχων ποτών, όπου παρακολούθησαν την πειραματική διαδικασία απόσταξης κρασιού και εύρεσης αλκοολικού τίτλου.

Εργαστήριο μελιού και λαδιού, όπου ενημερώθηκαν για τους τρόπους νοθείας, καθώς και για τα κριτήρια επιλογής αυτών των τροφίμων.

Εργαστήριο ναρκωτικών ουσιών, όπου παρακολούθησαν την πειραματική διαδικασία ανίχνευσης κανναβινοειδών και άλλων ουσιών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις απορίες και προβληματισμούς τους πάνω σε καίρια ζητήματα που τους απασχολούν. Οι εντυπώσεις ήταν θετικές και η εμπειρία από τη διδακτική επίσκεψη εξαιρετικά σημαντική.

Υπεύθυνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση τής διδακτικής επίσκεψης: κ. Γιαννακοπούλου Μαρία, χημικός

Συνοδοί καθηγητές: κ. Τζανετής Ανδρέας, Πράπα Παρασκευή και Αθανασιά Ασπασία.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μαθητριών μας από την επίσκεψη στο ΓΧΚ:  

"Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Γ.Χ.Κ. και να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση των εργαστηριακών δοκιμασιών που λαμβάνουν χώρα εκεί. Η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα. Είδαμε πώς οι γνώσεις στην επιστήμη της Χημείας αξιοποιούνται πρακτικά στην εγκληματική παρασκευή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στην προστασία των καταναλωτών από «μη κανονικά» προϊόντα. Μας ενέπνευσε η αφοσίωση των επιστημόνων και η ανιδιοτελής προσφορά τους στην κοινωνία μέσω των μελετών και των ερευνών τους. Σημαντικότερη όλων όμως ήταν η ευαισθητοποίησή μας στα ολέθρια αποτελέσματα που έχει η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών στην υγεία και στη ζωή μας. Η επίσκεψη αυτή θα μας μείνει αξέχαστη! "  Βάββα Ήλιδα και Ζαρβάνου Ελένη

"Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα, των οποίων την ύπαρξη πολλές φορές αγνοούμε και κάποιοι επαγγελματικοί χώροι-«κρυμμένοι κόσμοι», οι οποίοι όμως είναι πάρα πολύ σημαντικοί για τη λειτουργία της κοινωνίας. Ένας τέτοιος κόσμος είναι και το Χημείο του Κράτους. Για αυτό τον λόγο η επίσκεψή εκεί ήταν μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας.
Ήταν, μάλιστα, για τους περισσότερους από εμάς η πρώτη φορά που μπαίναμε σε ένα εν λειτουργία εργαστήριο. Τα δύο τμήματα που επισκεφθήκαμε ήταν το τμήμα ναρκωτικών και το τμήμα αλκοολούχων ποτών. Οι άνθρωποι του Χημείου, που βρίσκονταν εν ώρα εργασίας, ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι να μας εξηγήσουν τη δουλειά τους, αλλά και να μας συμβουλεύσουν, καθώς τα τμήματα αυτά είχαν μεγάλη συναισθηματική και ηθική υπόσταση, ειδικά για τις ηλικίες μας.
Το τμήμα των ναρκωτικών ήταν το τμήμα που πολλές φορές βλέπουμε στις ειδήσεις, πως στέλνονται τα κατασχεμένα από την αστυνομία ναρκωτικά για ανάλυση. Όταν μπήκαμε μέσα, οι άνθρωποι δούλευαν στους πάγκους και ο χώρος ήταν γεμάτος από πακέτα που έφεραν τη σφραγίδα της ελληνικής αστυνομίας. Μας έδειξαν όλα τα είδη ουσιών που είχαν, ήρθαμε σε κοντινή επαφή με τα δείγματα, μας έδειξαν πολλά κατασχεμένα ματσάκια, χάπια, φούντες χασίς, σύριγγες, ακόμα και δενδρύλλια. Για πολλούς η κοντινή επαφή με αυτά ήταν μία έντονη εμπειρία. Μετά μας είπαν για τις χημικές διεργασίες με τις οποίες τα αναλύουν και τα ελέγχουν και μας εξήγησαν , πως μέσα από την χημική σύσταση αυτών μπορούν να υπάρξουν «παραθυράκια» στους νόμους, ειδικά με νέα είδη ναρκωτικών, τα οποία δεν υπάγονται ακόμα στις νομοθεσίες.
Το άλλο που δεν γνωρίζαμε, ούτε μπορούσαμε εύκολα να φανταστούμε ήταν πως το Χημείο του Κράτους ιδρύθηκε το 1929 από το Υπουργείο Οικονομικών και ότι και σήμερα υπάγεται στην Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και γενικότερα τη σχέση του με τα τελωνεία, τους δασμούς και τους φόρους. Αυτό ήταν κάτι που αντιληφθήκαμε πλήρως στο τμήμα των αλκοολούχων ποτών, καθώς αυτά έχουν μαζί με τα καπνικά προϊόντα και τα καύσιμα ελάχιστο φόρο κατανάλωσης. Οι έλεγχοι των συστάσεων που κάνουν είναι και για την προστασία της δημόσιας υγείας από επικίνδυνα προϊόντα, αλλά και για τον έλεγχο ότι τα συστατικά είναι σωστά δηλωμένα ώστε ο παραγωγός να μην φοροδιαφεύγει ή αισχροκερδεί. Το γεγονός, πως η χημεία μπορεί να σχετιστεί με τη φοροδιαφυγή και πως μέσα από το εργαστήριο γίνεται ένα κυνήγι απατεώνων ήταν πολύ εντυπωσιακό!
Πολύ συγκινητική ήταν η στιγμή που ο κύριος που μάς μιλούσε στο τμήμα των ναρκωτικών μας διηγήθηκε, κάτι από τα πολλά περίεργα που έχει δει σε αυτή τη δουλειά. Μία φορά, μας είπε, του είχε έρθει από τον Κορυδαλλό ένα στυλό Bic, το οποίο κάποιος νέος το είχε φτιάξει σαν σύριγγα. Και ήταν τόσο έξυπνη, λέει, η ευρεσιτεχνία του που όταν το μελετούσε ξέσπασε σε κλάματα. «Για να μπόρεσε να το φτιάξει αυτό,» είπε «έχει πολύ μυαλό!». Τέτοιο μυαλό και τέτοια δυστυχία…
Ο κύριος δάκρυσε και τη στιγμή που μας το’ λεγε…
Καταλάβαμε ότι αυτά δεν ήταν απλά κάποια εργαστήρια, αλλά εργαστήρια του κράτους που ασκούν συγκεκριμένο κοινωνικό λειτούργημα. Αυτό μας έδειξε πόσες εφαρμογές έχουν οι επιστήμες που πολλές φορές στο σχολείο μας φαίνονται αφηρημένες ή βαρετές. Οι επιστήμονες του Χημείου φέρουν πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς τα πόρισματά τους είναι κρίσιμα για τη δημόσια υγεία και τη δικαιοσύνη. Είναι Επιστήμονες-Κοινωνικοί Λειτουργοί, κάτι που ενσαρκώνει απόλυτα το «Επιστήμη για τον Άνθρωπο».  
Ρήγου Ολίβια