e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές/μαθήτριες τής Γ΄τάξης των Τμημάτων Οικονομίας και Πληροφορικής τού Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Σχολεία-πρέσβεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», και ειδικότερα στο πλαίσιο τής δράσης «Ισότητα και Καταπολέμηση των Διακρίσεων», επισκέφθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες παρατηρείται έμφυλη ανισότητα στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση και, ιδιαίτερα, στην ενασχόληση με τον θεσμό τού Χρηματιστηρίου. Ωστόσο, η πρόσβαση στη γνώση των οικονομικών είναι αναγκαία και στα δύο φύλα, προκειμένου οι νέοι και οι νέες να αναπτύξουν αποταμιευτική, ασφαλιστική, επενδυτική και συνταξιοδοτική συνείδηση, να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και να μην επιδεικνύουν μυωπική στάση ή άγνοια. Οι νέοι και οι νέες καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους και η γνώση και η δεξιότητα χρήσης οικονομικών εννοιών και εργαλείων, καθώς και η γνωριμία με τον χρηματιστηριακό θεσμό απαιτούνται για τη λήψη ορθών αποφάσεων.

Με τη άφιξη των μαθητών και των συνοδών καθηγητών στο Χρηματιστήριο, η κ. Νάνσυ Βάσιλα τους υποδέχτηκε θερμά και τούς ξενάγησε αρχικά στους χώρους τού Χρηματιστηρίου. Στη συνέχεια τούς οδήγησε στην αίθουσα συνεδριάσεων. Εκεί ο κ. Στυλιανός Κωνσταντίνου, Προϊστάμενος τού Τμήματος Σχέσεων με Επενδυτές, παρουσίασε και εξήγησε στους μαθητές, σε πραγματικό χρόνο, από τη στιγμή έναρξης τού Χρηματιστηρίου (10.15 π.μ) πώς κινούνται οι εντολές αγοραπωλησιών των μετοχών ψηφιακά στον μεγάλο πίνακα-οθόνη τής αίθουσας.

Παρουσίασε, ακόμη, εκτενώς τον τρόπο λειτουργίας τού Χρηματιστηρίου, τη συμβολή τής ζήτησης και τής προσφοράς στη διαμόρφωση τής αξίας των μετοχών των εισηχθεισών εταιρειών στο Χρηματιστήριο και τις συνεχείς μεταβολές σε όλη τη διάρκεια τής ημέρας έως το κλείσιμό του, στις 17:00. Η παρουσίασή του περιελάμβανε, ταυτόχρονα, αναφορές στην επικαιρότητα και την αναγκαιότητα γνώσης τής λειτουργίας τού Χρηματιστηρίου και από τα δύο φύλα.

Οι μαθητές μας, από την πλευρά τους, ενθουσιασμένοι έθεσαν ερωτήσεις, τις οποίες ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε με χιούμορ και πολύ θετική διάθεση. Η ατμόσφαιρα ήταν εγκάρδια, καθώς ο κ. Κωνσταντίνου ήταν πολύ επικοινωνιακός και προσηνής. Η παρουσίαση διήρκεσε δύο ώρες, 10.00 έως 12.00, και στο ενδιάμεσο προσφέρθηκε, μάλιστα, στους επισκέπτες μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα πλούσιο πρωϊνό, το οποίο δέχθηκαν με πολλή ευχαρίστηση.

Συνοδοί καθηγητές: κ. Σπύρος Γβαλλάς, Ειρήνη Τσαντάκη και Δήμητρα Χατζηαγγελάκη.