e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών τής Γ΄ τάξης (Τμήμα Γ΄1) τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με συνοδούς την καθηγήτρια Ιστορίας κ. Μαρία Στρατοπούλου και τον φιλόλογο κ. Σπύρο Γαβαλλά, παρακολούθησαν στο θέατρο«Αλκμήνη» την παράσταση«Η Δίκη των έξι».


Με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, που διδάσκονται στο Σχολείο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση που φωτίζει τα δραματικά γεγονότα εκείνης τής περιόδου από δύο διαφορετικές οπτικές: εκείνη των Μικρασιατών προσφύγων, που ξεριζώθηκαν χάνοντας πατρίδα, συγγενείς και υπάρχοντα, και εκείνη των έξι καταδικασθέντων, που, για άλλους ως πραγματικά υπαίτιοι και για άλλους ως εξιλαστήρια θύματα, πλήρωσαν με τη ζωή τους την πιο θλιβερή καταστροφή τής νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών των γεγονότων αυτών, οι μαθητές βίωσαν τη συγκίνηση, τον πόνο και την αγωνία των δραματικών εκείνων στιγμών και προβληματίστηκαν ακόμη περισσότερο για τα διλήμματα τής Ιστορίας και τη δυσκολία τής αναζήτησης της αλήθειας.

Την πρωτοβουλία για τη διδακτική αυτή επίσκεψη, που βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα γεγονότα τής Ιστορίας που διδάσκονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, είχε η κ. Στρατοπούλου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση τού Σχολείου.