e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




To Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και, συγκεκριμένα, οι τελειόφοιτοι τής Γ΄ τάξης είχαν τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούν, στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού, στις 19 Μαρτίου 2024, τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη.

Ο κ. Φωστιέρης, με καταγωγή από την Αμοργό και σπουδές στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, τη Νομική Σχολή και μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας Δικαίου στο Παρίσι, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές τής γενιάς του ’70. Ήταν εκδότης των λογοτεχνικών περιοδικών «Νέα Ποίηση» (1974-1976) και «Η Λέξη» (1981-2010). Δεξιοτέχνης τής γλώσσας, μεγάλος δημιουργός εικόνων, "με έκφραση λεπτουργημένη με ακρίβεια σαν ωρολογιακό μηχανισμό", όπως εκτιμά ο Γάλλος μεταφραστής τού έργου του Μισέλ Βόλκοβιτς. «Χωρίς τις σειρήνες γλώσσες των επηρεασμών και θελγήτρων τής μίμησης, μπόρεσε να χαράξει μια νέα οδό, με προορισμό το δικό της γνώρισμα», επισημαίνει η Κική Δημουλά. Ο Τάσος Λειβαδίτης θα εντοπίσει στο έργο τού Φωστιέρη το στοιχείο τής νεότητας και ο Κ. Γεωργουσόπουλος τον υποδόριο καγχασμό και τον νηφάλιο θυμό. Ενώ, όπως παρατηρεί ο Τίτος Πατρίκιος, το απρόοπτο στον ποιητικό λόγο τού Φωστιέρη ανατρέπει την καθιερωμένη ροή των πραγμάτων και τα αναποδογυρίζει...

Ο ποιητής, με πολλά βραβεία εγχώρια και διεθνή στο ενεργητικό του, συνομίλησε με απλότητα και οικειότητα με τους μαθητές τής Γ΄ τάξης που είχαν διδαχτεί ποιήματά του από τα σχολικά εγχειρίδια και είχαν προετοιμάσει σχετικές ερωτήσεις, τόσο για τον κοινωνικοπολιτικό και υπαρξιακό προσανατολισμό τής ποίησής του όσο και για την αμφισβήτηση που χαρακτηρίζει τη γενιά τού ’70, την πνευματική του σχέση με τους "καταραμένους ποιητές", τον σαρκασμό και την ειρωνεία που εκπηγάζει από την ποίησή του. Επιπλέον, οι μαθητές έθεσαν στον ποιητή πιο προσωπικές ερωτήσεις για τις πηγές της έμπνευσής του για το πώς βλέπει τον έρωτα αλλά και για την πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα, για το αν πιστεύει ότι η ποίηση ως είδος θα επιβιώσει στο μέλλον, για το αν βοηθά γενικότερα την κοινωνία να ολοκληρωθεί ή εάν η όλη παρουσία της είναι μια πλάνη.

Η συνάντηση έληξε, ύστερα από μιάμιση ώρα, με θετικά συναισθήματα από τη μεριά των μαθητών αλλά και από τη μεριά του ποιητή για το υψηλό επίπεδο των παιδιών και το ενδιαφέρον τους για πνευματικά ζητήματα και, ειδικά, για μια δύσκολη τέχνη όπως η ποιητική.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση  τής συνάντησης είχε η Υποδιευθύντρια δρ Σοφία Ραπτάκη.