e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με την απαιτούμενη λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος τής 25ης Μαρτίου στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά Εκάλης στις 24 Μαρτίου 2017.
Το θεατρικό μέρος με τίτλο «Με πλώρη… για τη λευτεριά» αναφερόταν στον αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα και την επιμέλειά του είχε το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό. Με άξονα το καράβι, σύμβολο διαχρονικό τής Ελλάδας μαθητές και θεατές ταξίδεψαν στην Ιστορία.
Στην αρχή ένα καράβι ερχόμενο από την Πόλη φέρνει τα «πικρά και δολωμένα» μαντάτα τής άλωσης τής Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια το καράβι είναι το μέσον ανάπτυξης τού εμπορίου και τής ναυτιλίας των νησιών, αλλά και μεταφοράς των ιδεών τού Γαλλικού Διαφωτισμού στην Ελλάδα. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση η συμμετοχή των ανθρώπων τής θάλασσας γίνεται καταλυτική για την εδραίωση τής Επανάστασης. Μια σειρά ηρώων και ηρωίδων παρουσιάστηκαν στη σκηνή με τα καράβια τους και παρουσίασαν στους μικρούς μαθητές τη συμμετοχή και την προσφορά τους στον αγώνα. Στα μάτια τού κοινού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, πέρασαν όλες οι μορφές τού ναυτικού αγώνα, γεγονότα, νίκες, καταστροφές. Έτσι όλοι αναπόλησαν το 1821, βίωσαν την ιστορία, άντλησαν συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, καλλιέργησαν τη συλλογική τους μνήμη και χειροκρότησαν θερμά τους μαθητές τής Στ΄ τάξης.
Για τη συγγραφή τού θεατρικού συνεργάστηκαν η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Ε. Βιτζηλαίου, η Υποδιευθύντρια κ. Μ. Παπαχλιμίντζου και η δασκάλα τής Στ΄ τάξης κ. Λ. Πανούση. Τη θεατρική διασκευή και διδασκαλία είχε, μαζί με τις παραπάνω δασκάλες, η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Α. Κολτσιδοπούλου. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Μ. Κοράκη, ενώ το πλοίο κατασκεύασε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών κ. Β. Θεοδωρίδης. Την ορχήστρα και τη χορωδία δίδαξε και διηύθυνε η κ. Μ. Τζούλη, καθηγήτρια Μουσικής τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης. Τους ελληνικούς χορούς, που ξεσήκωσαν το θέατρο, δίδαξαν οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής τού Β΄ Δημοτικού κ. Ε. Παραβατού και Α. Κουρκουνάκη.
Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος τής Φ.Ε. κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιω. Παρασκευόπουλος, η Επόπτρια των Σχολείων τής Φ.Ε κ. Β. Παπαπέτρου, ο πρώην Επόπτης, η αναπληρώτρια Συντονιστή Συμβούλου, εκπρόσωποι τού Συλλόγου Αφυπηρετησάντων Εκπαιδευτικών τής Φ.Ε., πολλοί γονείς και συγγενείς των μαθητών.