e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Ε΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης εφάρμοσαν, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, το πρόγραμμα Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου Youth Power για μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξεων δημοτικού που έχει δημιουργηθεί από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΒ) τής Δεύτερης Παιδιατρικής Κλινικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 1ο δεκαήμερο Ιουνίου τού 2017 με την ανάπτυξη των δύο τελευταίων προτεινόμενων θεματικών ενοτήτων.
Μετά λοιπόν από μια πρωτότυπη κυκλική διαδρομή, αφού κατά τις προηγούμενες ενότητες έγινε θεωρητική αναφορά και βιωματική προσέγγιση των συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (κατά σειρά: κάπνισμα, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, εθισμό στο διαδίκτυο και εκφοβισμό), οι μαθητές ξανακάθισαν σε κύκλο. Μίλησαν για τις ανθρώπινες αξίες που αποτελούν τα σημαντικά συστατικά τής ζωής, ακολουθώντας παράλληλα τις σχετικές βιωματικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια του 8ου και τελευταίου εργαστηρίου έγινε αναφορά στις ατομικές και τις ομαδικές στοχοθεσίες, αλλά και στη μαθητική αξιολόγηση τού προγράμματος.
Η διδακτική αίσθηση και αξιολόγηση, μετά την εμπειρία τής εφαρμογής τού Youth Power, αναφέρει ότι στο δύσκολο αυτό πέρασμα από τον κόσμο τού παιδιού στον κόσμο των ενηλίκων τέτοια προγράμματα πρόληψης είναι απαραίτητα, καθώς βοηθούν τους μαθητές και τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν θέματα και κινδύνους με τα οποία ίσως βρεθούν αντιμέτωποι, καθώς και δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης.