e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριές του να λάβουν μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Ένας από αυτούς είναι και ο διαγωνισμός «Κλείταρχος και Βερενίκη», που αποσκοπεί στην καλλιέργεια τής Ελληνικής Γλώσσας και τού κριτικού εγγραμματισμού μαθητών Ε ́ και Στ ́ τάξης, που έχουν την Ελληνική ως πρώτη ή ως δεύτερη γλώσσα.

Έτσι, οι μαθητές προς το τέλος τής χρονιάς συμμετέχουν σε αυτόν το πρωτότυπο και δημιουργικό διαγωνισμό στο πλάισιο τού οποίου εκπαιδευτικοί και μαθητές καλλιεργουν τις γλωσσικές δεξιότητές τους.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι σύγχρονες θεωρίες για τη γλώσσα εστιάζουν στη λειτουργική και επικοινωνιακή προσέγγιση, τις μεταγλωσσικές ικανότητες και στον σχολικό εγγραμματισμό.

Με τον τρόπο αυτό οι στόχοι τού Αναλυτικού Προγράμματος ενισχύονται και εμπλουτίζονται με νέες προσεγγίσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά προς αυτό.

Τέλος, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μη ανταγωνιστικοί μαθητικοί διαγωνισμοί έχουν σημαντικό παιδαγωγικό όφελος, καθώς ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των μαθητών για το γνωστικό αντικείμενο και τους κινητοποιούν στο πλαίσιο τής εκπαιδευτικής διαδικασίας.