e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 οι μαθητές/-τριες τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρακολούθησαν, στο αμφιθέατρο, παρουσίαση με θέμα το ψηφιακό τους αποτύπωμα και τα δικαιώματα που έχουν για να αποκτήσουν έλεγχο σε αυτό.

Την ενημέρωση ανέλαβαν ο κ. Κωνσταντίνος Κακαβούλης, δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος τής Homo Digitalis, και η κ. Αλκμήνη Γιάννη, δικηγόρος.

Πρόκειται για μια δράση που υλοποίησε το Σχολείο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ιδιαίτερη αυτή διάσταση τής χρήσης των νέων τεχνολογιών και τού διαδικτύου.

Η Homo Digitalis αποτελεί την πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων. Είναι μέλος τής EDRi (European Digital Rights), τής μεγαλύτερης πανευρωπαϊκά ένωσης οργανώσεων και πολιτών η οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο ψηφιακό περιβάλλον.

Τα ψηφιακά δικαιώματα είναι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες τού ανθρώπου στην ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε και αποτελούν προέκταση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Σύνταγμα τής Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιο και πανανθρώπινο, το οποίο αφορά σε οποιονδήποτε άνθρωπο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις από τους προσκεκλημένους σε ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές.