e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 επισκέφθηκε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, έπειτα από πρόσκληση τής Διευθύντριας κ. Αικατερίνης Τάτση, ο αναπληρωτής καθηγητής Αστροφυσικής τού Τμήματος Φυσικής τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σπύρος Πατσουράκος. Ο κ. Πατσουράκος συζήτησε με τους μαθητές τής Β΄ και Γ΄  τάξης, οι οποίοι υλοποιούν τη φετινή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Artemis" τής NASA, για τον διαστημικό καιρό και πόσο σημαντική είναι η μελέτη αλλά και η πρόβλεψή του.

Ο καθηγητής παρουσίασε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα φαινόμενα που καθορίζουν τον διαστημικό καιρό και προκαλούνται από την έκτακτη ηλιακή δραστηριότητα (εκτοξεύσεις στρεμματικής μάζας, εκλάμψεις, ηλιακό άνεμο), η οποία προκαλεί διαταραχές στη μαγνητόσφαιρα αλλά και την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα παροδικές ή και μόνιμες βλάβες σε πληθώρα τεχνολογικών υποδομών (δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνίες, δορυφορικά συστήματα, συστήματα πλοήγησης κ.ά.).

Τόνισε ότι η μελέτη του διαστημικού καιρού δεν αφορά μόνο την επιστημονική κοινότητα και τις διαστημικές αποστολές (βιολογικές βλάβες σε αστροναύτες λόγω σωματιδιακής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας), αλλά συνολικά την ανθρωπότητα, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες χρησιμοποιούν με αυξανόμενο ρυθμό προηγμένες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, οι οποίοι κυριολεκτικά βομβάρδισαν τον καθηγητή με πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.