e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Πρόγραμμα του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή

Το Α’ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), θα εκπονήσει και θα παρουσιάσει το θέμα: «Φως εξ Ανατολών – Το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης που δεν λειτούργησε».

Είναι γνωστό πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την άφιξη του ελληνικού στρατού και των επίσημων ελληνικών Αρχών στον μικρασιατικό χώρο, τον Μάιο του 1919, προσκάλεσε τον διακεκριμένο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή να αναλάβει την ίδρυση και λειτουργία Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Σμύρνη.

Το Πανεπιστήμιο αυτό, με την ονομασία «Φως εξ ανατολών», πληρούσε όλα τα επιστημονικά κριτήρια της εποχής και είχε ως σκοπό την συνδιαλλαγή ανάμεσα στις εθνότητες και την γεφύρωση των διαφορών τους, αφού επρόκειτο να ζήσουν μαζί κάτω από ένα φιλικό και αντιαυταρχικό ελληνικό καθεστώς, το οποίο βέβαια δεν θα μεροληπτούσε σε καμιά περίπτωση υπέρ της ελληνικής ομογένειας. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις σχολές και το πρόγραμμα που Σπουδών που πρότεινε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και εγκρίθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Δυστυχώς, τα γεγονότα του Φθινοπώρου του 1922 ανέτρεψαν το σκηνικό. Ο Καραθεοδωρή έμεινε στην Σμύρνη έως την τελευταία μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1922, με την φροντίδα να περισώσει ό,τι ήταν δυνατό από τα βιβλία, τα όργανα και τα μηχανήματα των εργαστηρίων, καταφέρνοντας να επιβιβασθεί κυριολεκτικά στο τελευταίο ελληνικό πλοίο, το «Νάξος», που σαλπάριζε εσπευσμένα από το λιμάνι της Σμύρνης. Με γλαφυρό αλλά και δραματικό τρόπο αποδίδει στο βιβλίο του «Η μάστιγα της Ασίας» την τελευταία αυτή σκηνή ο τότε  Αμερικανός πρόξενος στην περιοχή George Horton: «Με την αναχώρηση του Καραθεοδωρή έφυγε από την Ανατολή η ενσάρκωση της ελληνικής ιδιοφυΐας, του πολιτισμού και της παιδείας».

Το πρόγραμμα του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού θα διερευνήσει όλο το σχετικό υλικό (αρχειακό και άλλο) και οι εργασίες των μαθητών θα αναρτώνται σε ιστολόγιο που θα δημιουργηθεί στο διαδίκτυο.

Στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς (φθινόπωρο 2022), θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το θέμα σε πολλές διαστάσεις του, όπως είναι: η σπουδαία προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, η στενή σχέση του με τον Αϊνστάιν, η φιλοσοφία του και οι ενέργειές του για το Πανεπιστήμιο «Ex oriente lux», το όραμά του για μια οικουμενική ελληνική εκπαίδευση.

Η Διευθύντρια              Ο Σύλλογος Διδασκόντων

693 karatheodori