e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η μαθήτρια τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Σοφία Κύρκου, κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, συμμετείχε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Σχεδίου, με τίτλο: «Παντός κλίματος - Η ζωή μας στο μέλλον». Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Μουσείο τής Τράπεζας τής Ελλάδος, στο πλαίσιο τής περιοδικής του έκθεσης «Οικονομία και κλίμα: Handle with care», που είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι μαθητές και μαθήτριες κλήθηκαν να επισκεφθούν την έκθεση τού μουσείου, διά ζώσης ή και ηλεκτρονικά, να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν τη μορφή τού περιβάλλοντός μας σε είκοσι χρόνια από σήμερα.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 85 σχολεία από ολόκληρη τη χώρα.

image002


Το έργο της Σοφίας μας επιλέχθηκε παμψηφεί και -βάσει των όρων του διαγωνισμού- θα αποτυπωθεί σε ανάγλυφο στη μία όψη αναμνηστικού νομισματόμορφου μεταλλίου, το οποίο θα παραχθεί από το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Νομισματοκοπείο) της Τράπεζας της Ελλάδος. Απώτερος στόχος της δημιουργίας αυτού του μεταλλίου αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Η άλλη όψη του μεταλλίου θα κοσμείται από την παράσταση «Υδρόγειος στο παρά πέντε» της εικαστικού Μαρίας Αντωνάτου. Το μετάλλιο θα φέρει επίσης σε περίοπτη θέση το όνομα της νικήτριας του διαγωνισμού, αλλά και του σχολείου μας, και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλη τη μαθητική κοινότητα του σχολείου μας, καθώς και σε κάθε επισκέπτη του Μουσείου.
Η τετραμελής επιτροπή αξιολόγησης επεσήμανε στην ανακοίνωση του αποτελέσματος: «εκτός από την πλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης του διαγωνισμού, τη νοηματική και συμβολιστική επιτυχία, σε σχέση με το προτεινόμενο θέμα και τη σχεδιαστική αρτιότητα του έργου της, δείχνει να έχει συνυπολογίσει πρόσθετες παραμέτρους, άμεσα συναφείς με τεχνικές ιδιαιτερότητες της νομισματικής εικονογραφίας (όπως το να μπορεί η παράσταση να διαβαστεί και ανάποδα, να είναι σχετικώς απλουστευμένη σχεδιαστικά κλπ.)».

image001

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των καθηγητών/-τριών του Α’ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, με μεγάλη υπερηφάνεια, συγχαίρει θερμά την μαθήτρια Σοφία Κύρκου του Γ5 τμήματος της Γ’ Λυκείου, για τη μεγάλη αυτή διάκριση.
Τον συντονισμό της συμμετοχής της μαθήτριάς μας στον διαγωνισμό ανέλαβε και διεκπεραίωσε η καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών του σχολείου μας, κα Άννα Μαυροειδή.
Η ξεχωριστή διάκριση της μαθήτριας μας, μαζί με άλλα ιδιοσυγκρασιακά γνωρίσματά της, έμφυτα ή επίκτητα, πιστεύουμε ότι την χαρακτηρίζουν και ευδιάκριτα την σκιαγραφούν, και γι’ αυτό τής αποδίδουμε «φιόρα τιμής», σαν δώρημα ψυχής.

Η Διευθύντρια

Ο Σύλλογος Διδασκόντων