e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε από τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού & Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 και την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Α΄ Λυκείου, και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των τριών Αρσακείων Λυκείων.
Στην εκδήλωση αυτή προσκλήθηκαν 16 διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές. Στους μαθητές της καθεμίας από τις τέσσερις ομάδες Προσανατολισμού απευθύνθηκαν 4 ομιλητές, οι εισηγήσεις των οποίων αφορούσαν στις σπουδές και τις κατευθύνσεις των Τμημάτων που εκπροσωπούν, καθώς και τις προοπτικές και τις διεξόδους που προσφέρει η επιστήμη τους. Μετά το πέρας της κάθε παρουσίασης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν στον ομιλητή τις απορίες τους και να μιλήσουν για τους προσωπικούς τους στόχους.

Πιο συγκεκριμένα:

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ:
• Η κ. Αριάδνη Αργυράκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε ενδελεχώς για το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός της και τις ποικίλες ειδικεύσεις της επιστήμης της Γεωλογίας, όπως είναι η Ορυκτολογία, η Πετρολογία, η Παλαιοντολογία, η Στρωματογραφία, η Κλιματο¬λογία, η Σεισμολογία, η Τεκτονική, η Γεωχημεία, η Γεωφυσική, η Ηφαιστειολογία, η Κοιτασματολογία, η Υδρογεωλογία, η Γεω¬θερμία και η Πλανητική Γεωλογία.
• Ο κ. Αχιλλέας Παπαδημητρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέλυσε λεπτομερώς, με τη χρήση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, τις πολλαπλές εκφάνσεις και τη σπουδαιότητα της εργασίας του Πολιτικού Μηχανικού. Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στους τομείς σπουδών της Σχολής του, που περιλαμβάνουν τους Υδατικούς Πόρους & το Περιβάλλον, τη Δομοστατική, τη Γεωτεχνική και, τέλος, τις Μεταφορές και τις Συγκοινωνιακές Υποδομές.
• Ο κ. Δημήτριος Ασκούνης, Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, περιέγραψε αδρομερώς τα πεδία ενασχόλησης των Μηχανικών που αποφοιτούν από τις διάφορες σχολές του Ε.Μ.Π. και ανέλυσε τις δυναμικές προοπτικές και εξειδικεύσεις του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, καθώς και εκείνου του Μηχανικού Υπολογιστών.
• Η κ. Ευαγγελία Παυλάτου, Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και των εξειδικεύσεων και των ευκαιριών σταδιοδρομίας που προσφέρει η Σχολή στην οποία διδάσκει.

Για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:
• Ο κ. Γεώργιος Ευθύμογλου, Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασε ενδελεχώς τις σπουδές, τα γνωστικά αντικείμενα και τις επαγγελματικές διεξόδους του Τμήματός του, που αφορούν σε σημαντικούς τομείς των Ψηφιακών Συστημάτων και Τεχνολογιών Πληροφορικής, όπως είναι οι ψηφιακές/δικτυακές υπηρεσίες, η επεξεργασία δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοϊατρική, τα ευρυζωνικά δίκτυα, τα συστήματα ηλεκτρονικής μάθησης, καθώς και η τεχνοοικονομική διοίκηση και η ασφάλεια των ψηφιακών συστημάτων.
• Ο κ. Κωνσταντίνος Καμινάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενημέρωσε διεξοδικά τους μαθητές μας αναφορικά με το περιεχόμενο των σπουδών που προσφέρει το Τμήμα του, δίνοντας έμφαση στη συνεισφορά του στον τομέα της ενδυνάμωσης κρίσιμων προσωπικών δεξιοτήτων (soft skills) των φοιτητών, όπως είναι η κριτική και αναλυτική σκέψη, η συνεργατικότητα και η επιχειρησιακή ηθική.
• Ο κ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού εξήγησε στους μαθητές μας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική εμπορική ναυτιλία στην οικονομία της Χώρας μας, παρουσίασε διεξοδικά τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις σπουδές στα Τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
• Ο κ. Αδάμ Βρεχόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στους μαθητές μας για τις εξαιρετικές ειδικεύσεις που προσφέρει το τμήμα του που περιλαμβάνουν τα Πληροφοριακά Συστήματα και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, την Επιχειρησιακή Έρευνα, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και την Ανάλυση Δεδομένων. Επίσης, αναφέρθηκε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν οι φοιτητές του τμήματος και στις εξαιρετικές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε μεγάλες εταιρείες.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

Για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ:
• Ο κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχικά παρουσίασε διεξοδικά τους τύπους δικαίου, καθώς και όλα τα επαγγέλματα, στα οποία οδηγούν οι σπουδές στη Νομική. Στη συνέχεια, ανέλυσε τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα στοιχεία προσωπικότητας που απαιτούνται για την επιτυχή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
• Ο κ. Ανδρέας Λιαρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε στους μαθητές μας σχετικά με το επάγγελμα του Διεθνολόγου και τις ποικίλες εξειδικεύσεις που προσφέρει το Τμήμα του, όπως τα Διεθνή Οικονομικά, η Εξωτερική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, η Διπλωματία και οι Διεθνείς Σχέσεις. Ο κ. Λιαρόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη Διπλωματική Ακαδημία και στο επάγγελμα του Διπλωμάτη.
• Ο κ. Πήλιος-Δημήτρης Σταύρου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε στους μαθητές μας τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρει το Τμήμα του, καθώς και τις κρίσιμες δεξιότητες που απαιτείται να έχει ένας Ψυχολόγος. Επίσης, ανέλυσε τις ποικίλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξειδικεύσεις της επιστήμης της ψυχολογίας.
• Η κ. Λίζα Τσαλίκη, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε αναλυτικά τις σπουδές που προσφέρει το Ίδρυμα στο οποίο ηγείται, τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την επικοινωνία, καθώς και παραδείγματα αποφοίτων του Τμήματος που σταδιοδρομούν με επιτυχία στους τομείς της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΖΩΗΣ:
• Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, Ιατρός - Βιοπαθολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε με εύληπτο τρόπο για τη φύση, την προσφορά και τις προκλήσεις του ιατρικού επαγγέλματος, καθώς και για τις πολύπλευρες ικανότητες και τη διαρκή αφοσίωση που αυτό απαιτεί. Επίσης, αναφέρθηκε στις ειδικότητες της Ιατρικής, δίνοντας έμφαση στον τομέα της Βιοπαθολογίας και της Ιολογίας.
• Η κ. Ουρανία Τσιτσιλώνη, Καθηγήτρια Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε ενδελεχώς στους μαθητές μας τις σπουδές, τα γνωστικά αντικείμενα των τομέων του Τμήματός της, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά της Βιολογίας στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ιατρικής και της φαρμακευτικής επιστήμης. Επιπλέον, η κ. Τσιτσιλώνη αναφέρθηκε σε εξαιρετικά παραδείγματα πτυχιούχων του Τμήματος Βιολογίας Αθηνών, οι οποίοι διακρίθηκαν για το πρωτοποριακό επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο.
• Ο κ. Κωνσταντίνος Αναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου μίλησε στους μαθητές μας για το εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το Τμήμα του, τις εξειδικεύσεις της επιστήμης της Διαιτολογίας, με έμφαση στην Κλινική Διαιτολογία, καθώς και τη συνάφειά της με τις άλλες επιστήμες υγείας και ζωής.
• Η κ. Ιόλη Αρτοπούλου, Οδοντίατρος, Γναθοπροσωπικός Προσθετολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής της και ανέλυσε λεπτομερώς τις ειδικεύσεις και τις απαιτήσεις του οδοντιατρικού επαγγέλματος, καθώς και τις ευκαιρίες εκπαιδευτικής και επαγγελματικής εξέλιξης που προσφέρει η οδοντιατρική επιστήμη.

Την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχαν εκ μέρους των Σχολείων, η Διευθύντρια του Α΄ Λυκείου Αμαλία Μαυροειδή, η Διευθύντρια του Β΄ Λυκείου Δρ Νέλλη Παππά και η Διευθύντρια του Κλασικού Λυκείου Δρ Μαρίκα Δουζίνα, και εκ μέρους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ο Παντελής Κατηνιώτης (Καθηγητής - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, PhD) και η Κατερίνα Σουφλιά (Καθηγήτρια - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc).

Αδιαμφισβήτητα, οι ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις συνέβαλαν καθοριστικά στον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας, καθώς και στην ενίσχυση της μαθησιακής τους προσπάθειας.