e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κάθε χρόνο, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1977), γιορτάζουμε και τιμούμε στις 8 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σκοπός της Ημέρας είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα και να προωθηθούν τα γυναικεία δικαιώματα, τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να καταπατώνται βάναυσα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, ακόμα και σε χώρες του δυτικού κόσμου, όπως φανερώνουν τα σχετικά στοιχεία από την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού.
Η περσινή Ημέρα της Γυναίκας αφιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Πολλές έχουν επίσης πληγεί λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας. Επιπλέον, οι εγκλεισμοί οδήγησαν διαπιστωμένα σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Εφέτος, η τηλεργασία, η ισότητα των φύλων, η ψυχική υγεία και η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού τιμά ιδιαιτέρως τις γυναίκες, ενθυμούμενο και την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων Σχολείων εν γένει, που το 1836 ήρθαν να καλύψουν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος την ουσιώδη ανάγκη για μόρφωση των κοριτσιών. Οι εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας έχουν συγκεντρώσει εκπαιδευτικό υλικό για όλα τα τμήματα αγγλικής γλώσσας και θα το επεξεργαστούν με τους μαθητές τους μέσα στην εβδομάδα από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου 2022. Έμφαση θα δοθεί και στο δράμα που ζουν οι γυναίκες της Ουκρανίας, οι οποίες ως μάνες, σύζυγοι, σύντροφοι, αδελφές, θυγατέρες, εργαζόμενες, αλλά ακόμα και ως στρατιώτες σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος του συνεχιζόμενου πολέμου στη χώρα τους.

«Μπορείτε να τις δείτε; Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αφανείς. Ήρθε η ώρα να εστιάσουμε στην έμφυλη ισότητα.»  Πηγή εικόνας: ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου