e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

March 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και το Αγγλικό Τμήμα της Φ.Ε. διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών (Μodel United Νations - MUN) στο διάστημα 5-7 Νοεμβρίου 2021. 10 πανεπιστημιακοί καθηγητές / ειδικοί ομιλητές προλόγισαν τις εργασίες των Επιτροπών του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 500 μαθητές και μαθήτριες από 20 χώρες και 30 σχολεία εκπροσωπώντας ως "διπλωμάτες" 90 χώρες του κόσμου, διεξήχθη διαδικτυακά. Το MUN των Αρσακείων (ATSMUN)έχει λάβει Διεθνή Πιστοποίηση μετά από ετήσια αξιολόγηση από τον κεντρικό φορέα διοργάνωσης MUN στην Ευρώπη, το Ίδρυμα της Χάγης (THIMUN).

 MUNcollage1

Στο φετινό θέμα του συνεδρίου ετέθη το ερώτημα: Μπορεί η τεχνολογία να αποτελέσει τη λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα  (πόλεμοι, πανδημία, παραπληροφόρηση, διαφθορά, άνθρωποι και ρομπότ);
Σε αυτό το ερώτημα εστίασε στο καλωσόρισμα προς τους συνέδρους ο Διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Μάνος Πετράκης και ο Αντιπρύτανης Διεθνών και Ακαδημαϊκών Θεμάτων Διονύσιος Μαντζαβίνος κατά τον χαιρετισμό του εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας του 7ου ATSMUN, Θάλεια Αντωνίου, σχολίασε την επικαιρότητα και κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου.
Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου παρέμβαση με εισήγησή τους στις επιτροπές έκαναν οι Καθηγητές:

Επιτροπή UNEP: Παναγιώτης Δημόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιτροπή COPUOS: Δημήτριος Μούρτζης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιτροπή LEGAL: Μιχάλης Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιτροπή WHO: Απόστολος Βανταράκης, Αναπλ. Καθηγητής της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου παρέμβαση με εισήγησή τους στις επιτροπές έκαναν οι Καθηγητές:

Επιτροπή DISEC: Αντρέας Λιαρόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Επιτροπή SPECPOL: Σωτήριος Πετρόπουλος, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Επιτροπή SC: Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επιτροπή SOCHUM: Stephen John Taylor, Eκπαιδευτής και επικεφαλής ομάδας για το Cambridge Assessment English στη Νότια Ευρώπη.

Επιτροπή ICJ: Dr Robert Stern, Coordinator ICJ programs worldwide.

Το Συνέδριο λειτουργεί ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες των Επιτροπών τής Γενικής Συνέλευσης, τού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε. Εκπαιδευτικός σκοπός τού Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν σε θέματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Κατά τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζητούν εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα θέματα συζητούνται στις διάφορες επιτροπές τού ΟΗΕ. Οι μαθητές μετατρέπονται σε διπλωμάτες και καλούνται να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω τού διαλέγεσθαι (debate), της διαπραγμάτευσης (negotiation), της αντιπαράθεσης (juxtaposition) και του συμβιβασμού (compromising).

Η επίσημη γλώσσα τού Συνεδρίου είναι η Αγγλική. Έτσι οι μαθητές βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες, τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, μαθαίνουν να σέβονται τον συνομιλητή και αποδέχονται τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

Πλήρη στοιχεία για το 7ο ATSMUN (φωτογραφικό υλικό, βίντεο, το περιοδιοκό του Συνεδρίου, τους προσκεκλημένους ομιλητές κ.ά.) θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://www.atsmun.gr/archive/7th-ats-mun-2021/

7th ATSMUN 2021 ATS MUN Conference Greece

 

Διαβάστε επίσης: 

Το MUN των Αρσακείων στα καλύτερα του κόσμου και με... τη βούλα!