Προγράμματα επιχειρηματικότητας ΣΕΝ
(Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων) / Junior Achievement Greece


6 χρόνια διακρίσεις


{slider=1. Πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση»}

Είναι μία βιωματική εμπλοκή των μαθητών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς καλούνται να συγκροτήσουν μία μαθητική εικονική επιχείρηση, να παράξουν ένα προϊόν, να το προωθήσουν στην αγορά και τελικά να το πουλήσουν και να αποκτήσουν κέρδη από αυτό. Επίσης καλούνται να συνεργαστούν, να επιλύσουν προβλήματα, να διαχειριστούν το χρόνο που τους διατίθεται, να λάβουν αποφάσεις και να αναλάβουν ευθύνες.


Το πρόγραμμα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Χωρίζεται σε τρεις διαγωνιστικές φάσεις:

α.            Η Εμπορική Έκθεση. Οι μαθητικές επιχειρήσεις προβάλλουν τα προϊόντα τους εκθέτοντάς τα στα περίπτερα των επιχειρήσεών τους. Η μαθητική επιχείρηση που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Εμπορική Έκθεση.

β.            Η κατάθεση των επιχειρηματικών πλάνων. Τον Απρίλιο οι μαθητικές επιχειρήσεις καταθέτουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα προς κρίση.

γ.            Ο τελικός διαγωνισμός για την ανάδειξη της καλύτερης μαθητικής εικονικής επιχείρησης. Οι 10-12 μαθητικές επιχειρήσεις που κατέθεσαν τα καλύτερα επιχειρηματικά πλάνα, προκρίνονται στον τελικό διαγωνισμό. Η καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από έναν σύμβουλο εθελοντή από μία από τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το ΣΕΝ/JA Greece. Κύριοι χορηγοί του προγράμματος είναι η Allianz Hellas, η Citi, η General Mills, η SAP Hellas και η Accenture.

Διάρκεια: Οκτώβριος – Ιούνιος

2009
Εταιρεία:  Clip’n Green
Προϊόν: Θεατρικό μονόπρακτο σε μορφή κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τη συνομιλία των δύο τελευταίων εφήβων πάνω στη Γη πριν από την καταστροφή του κόσμου.
3η θέση στον τελικό διαγωνισμό

2010
Εταιρεία:  Nature Productions
Προϊόν: Ταινία θρίλερ με θέμα το περιβάλλον
3η θέση στον τελικό διαγωνισμό

2011
Εταιρεία: Corina
Προϊόν: Επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα Χημεία και Γη.
1η θέση στον τελικό διαγωνισμό. Εκπροσώπηση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την καλύτερη εικονική επιχείρηση στο Όσλο της Νορβηγίας.
Ατομικό βραβείο ηγεσίας στον αρχηγό της ομάδας Γιώργο Πασπαράκη και σημερινό φοιτητή του Πολυτεχνείου.


2012
Εταιρεία: Musterpeace
Προϊόν: Δίγλωσσο νεανικό περιοδικό (Ελληνικά - Αγγλικά) με θέματα κοινωνικού προβληματισμού των νέων, γραμμένα από νέους για νέους.
Βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο στην Εμπορική Έκθεση.
3η θέση στον τελικό διαγωνισμό

2013  
Εταιρεία:Sine Qua Non
Προϊόν: Βραχιολάκι με αναγραφόμενες παθήσεις για ασθενείς με διαβήτη, άνοια, καρδιοπάθειες και αλλεργίες.
- Βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο στην Εμπορική Έκθεση
- 2η θέση στον τελικό διαγωνισμό
- Υποτροφία για σπουδές στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Deree College) με την κάλυψη των διδάκτρων σε ποσοστό 75%, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν παράλληλα με τη φοίτηση στα Α.Ε.Ι.
- Χορηγία από τα Public ύψους 500 ευρώ για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού.

2014
Εταιρεία: Excalibur
Προϊόν: Υπηρεσία παροχής εκπαιδευτικού υλικού (σχολικών βοηθημάτων) σε φτωχά παιδιά
- Βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο στην Εμπορική Έκθεση (για τρίτη συνεχή χρονιά)
- 5η θέση στον τελικό διαγωνισμό
- Υποτροφία για σπουδές στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Deree College) με κάλυψη των διδάκτρων σε ποσοστό 50%, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν παράλληλα με τη φοίτηση στα Α.Ε.Ι.
- Υποτροφία για το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (YES- Youth Entrepreneurship Summer School www.yes.aueb.gr)

Τα τρία τελευταία χρόνια 2011-2014 ο εθελοντής σύμβουλός μας είναι ο κ. Αναγνώστης-Ιωάννης Τσουκαλάς, Επικεφαλής Αειφορίας της Apivita και Γενικός Διευθυντής της Apigea.

{/slider}
{slider=2.  Πρόγραμμα «Κοινωνικής Καινοτομίας» (Social Innovation Relay) sir.ja-ye.org}

Διαδικτυακός διαγωνισμός μαθητικών επιχειρήσεων με κοινωνικό περιεχόμενο. Οι μαθητές αναπτύσουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις σε σύγχρονα κοινωνικά υπαρκτά προβλήματα. Καταθέτουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες διαδικτυακά και διαγωνίζονται.
Οι ομάδες που προκρίνονται στην πρώτη φάση έχουν δικαίωμα να λάβουν e-mentoring για να βελτιώσουν περαιτέρω την ιδέα τους από ένα στέλεχος εθελοντή από μία εταιρεία που συνεργάζεται με το ΣΕΝ. Οι ομάδες που προκρίνονται στην τελική φάση διαγωνίζονται στον τελικό διαδικτυακό διαγωνισμό και στη συνέχεια η νικήτρια ελληνική ομάδα εκπροσωπεί την χώρα  μας στον Παγκόσμιο online διαγωνισμό του προγράμματος.
Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πρώτη φορά το 2013 και το σχολείο μας ήταν από τα πρώτα σχολεία που το εφάρμοσε. Παγκόσμιος χορηγός του προγράμματος είναι η HP.

2013

1. Εταιρεία: Sine Qua Non
Προϊόν: Βραχιολάκι με αναγραφόμενες παθήσεις για ασθενείς με διαβήτη, άνοια, καρδιοπάθειες και αλλεργίες
Πρόκριση στον τελικό διαγωνισμό.
2.   Εταιρεία: GREEN CHEAP MEALS
Προϊόν: Δημιουργία καταστήματος με ελληνικά αγροτικά προϊόντα χωρίς την επέμβαση διαμεσολαβητών και προσφορά γευμάτων με φρέσκα προϊόντα σε απόρους.
1η θέση στον τελικό διαγωνισμό

2014 Εταιρεία: Excalibur
Προϊόν: Υπηρεσία παροχής εκπαιδευτικού υλικού (σχολικών βοηθημάτων) σε φτωχά παιδιά
Πρόκριση στις 20 καλύτερες εταιρίες.
{/slider}

{slider=3. Πιλοτικό πρόγραμμα GEP (Global Enterprise Project)}
Πρόκειται για τον εμπλουτισμό του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση»


Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές που έχουν συμμετάσχει ήδη στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης». Πρόκειται για την εξοικείωση των μαθητών με τις επιχειρηματικές δράσεις σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Στην Ευρώπη εφαρμόστηκε το 2014 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το 2014 για πρώτη φορά και υποστηρίχτηκε από την εταιρία SAP. Η Ελλάδα είναι η 13η ευρωπαϊκή χώρα συμμετοχής.

2014 
Πιλοτικά εφαρμόστηκε το πρόγραμμα GEP στο σχολείο μας. Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού επιλέχτηκε από το ΣΕΝ μαζί με άλλα 10 σχολεία για να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα ανάμεσα σε 54 σχολεία συνολικά που υλοποίησαν την “Εικονική Επιχείρηση” τη σχολική χρονιά 2013-2014. Η μαθήτριά μας της Β’ Λυκείου Ευγενία Κωτοπούλου συμμετείχε στην νικήτρια ομάδα του τελικού διαγωνισμού του GEP. Η νικήτρια αυτή ομάδα αποτέλεσε την ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό GEP στη Μαδρίτη (6-8 Μαΐου 2014) εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
{/slider}
{slider=4. Πιστοποίηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων (ESP)}
·   Πιστοποίηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων (ESP)
2014
Το πρόγραμμα αξιολόγησης “Πιστοποίηση Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων” (Entepreneurial Skill Pass/ESP, www.entrepreneurialskillspass.org) είναι ένα τριετές Πανευρωπαϊκό  εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οργανισμού Junior Achievement. Τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo da Vinci.
Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται από τοJunior Achievement Europeσε συνεργασία με το Junior Achievement Denmark, τον Οργανισμό CSR Europe (Οργανισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) και το Αυστριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.Στην Ελλάδα υλοποιείται από το ΣΕΝ/JA Greece.


Πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Εφαρμόζεται για πρώτη χρονιά στην Ελλάδα. Το σχολείο μας το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού επιλέχτηκε από το ΣΕΝ να συμμετάσχει πιλοτικά στο πρόγραμμα αυτό.
Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό διαδικτυακό τέστ πιστοποίησης επιχειρηματικών δεξιοτήτων στο οποίο καλούνται να διαγωνιστούν μαθητές που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Εφόσον περάσουν επιτυχώς το τέστ αυτό αποκτούν την πιστοποίηση ESP.
πιστοποίηση αυτή θα αποτελεί απόδειξη προϋπηρεσίας για τη μελλοντική τους υποψηφιότητα σε θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις  με πανευρωπαϊκή ισχύ.
Πέντε μαθητές μας πέρασαν επιτυχώς το τέστ αυτό και απέκτησαν την πιστοποίηση αυτή.
{/slider}
{slider=5. TES (The Enterpreneurial School)}
Η Αγγελική Ζήση είχε την εξαιρετική τιμή να επιλεγεί από το ΣΕΝ/
Junior  Achievement  Greece για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα TES (The Enterpreneurial School) στις Βρυξέλλες (6-7 Μαρτίου 2014) ως μέλος της ελληνικής αποστολής. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 120 καθηγητές επιχειρηματικότητας από όλη την Ευρώπη. Με τη συμμετοχή της αυτή στο TES που διοργανώθηκε από το Junior Achievement–YE Europe, απέκτησε τον τίτλο του national trainer σε θέματα επιχειρηματικότητας.


Τρείς (3) καθηγητές από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απέκτησαν τον τίτλο του Νational Trainer με ανάληψη ευθύνης να εκπαιδεύσουν άλλους καθηγητές σε προγράμματα επιχειρηματικότητας.

απόκτηση αυτού του τίτλου είναι μεγάλη τιμή για την ίδια και με τη συμμετοχή της στο TES τίμησε και το σχολείο της και τη χώρα της.

Συνεντεύξεις στα βίντεο του ΤΕS – Διανομή σε όλη την Ευρώπη.

{/slider}


Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Αγγελική Ζήση – Νομικός

D.E.A. Εργατικού δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης Πανεπιστημίου Στρασβούργου
Υπεύθυνη Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Αρσακείων Σχολείων
National Trainer σε προγράμματα επιχειρηματικότητας του Junior Achievement