7 χρόνια Προγραμμάτων  και διαγωνισμών Επιχειρηματικότητας

Το πρώτο βήμα στην επιχειρηματικότητα


Υπεύθυνη καθηγήτρια:

Δήμητρα Χατζηαγγελάκη,
Καθηγήτρια Πολιτικών και Νομικών Επιστημών (M.Sc.)
Υπεύθυνη προγραμμάτων επιχειρηματικότητας για το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού


Προγράμματα και Διαγωνισμοί Επιχειρηματικότητας


{slider=1.   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ}

Πρόγραμμα: Οικονομία και Επιχειρηματικότητα. Διάρκεια ένα σχολικό έτος.

Θεματική Ενότητα: «Η Επιχείρηση σε Δράση- Επιχειρηματικό Σχέδιο».


Εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου βασισμένου σε μελέτη μιας υπαρκτής παραγωγικής μονάδας ήτοι:

α ) Επιλογή μίας ελληνικής παραγωγικής μονάδας και μελέτη των λειτουργιών της.
β)  Ανάλυση της δυναμικής της παραγωγικής μονάδας στο πλαίσιο της αγοράς.
γ) Κατάθεση γραπτού μνημονίου στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που περιλαμβάνει μεθοδολογία, επιχειρηματικό σχέδιο και παρουσίαση προοπτικών βιωσιμότητας της εν λόγω παραγωγικής μονάδας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από εθελοντές-συμβούλους, στελέχη επιχειρήσεων.

{/slider}
{slider=2.  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ}

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας/ Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ΕLTRYN), 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (Β. ΕΛΛΑΔΑ) και 10 ακόμη Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Διαγωνισμός
:   “ENNOVATION  JUNIOR”  -  Μαθητικός    Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.


Περιεχόμενο
:  Οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν μία καινοτόμο ιδέα που αφορά την επιχειρηματική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για νέες υπηρεσίες  στους ψηφιακούς χώρους του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Κατόπιν καλούνται να καταθέσουν το επιχειρηματικό σχέδιο και τον τρόπο υλοποίησής τους επιχειρηματικά.


Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει α) την αναλυτική υποβολή της πρότασης δημιουργίας μίας εικονικής επιχείρησης και β) την προφορική παρουσίαση της πρότασης αυτής.


Μέρος του Διεθνούς Διαγωνισμού  “ENNOVATION”.   
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός Συνεδρίου που διοργανώνει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRYN) /Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Στον διαγωνισμό που ακολουθεί ανακηρύσσονται 3 βραβεία.

{/slider}
{slider=3. Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων}
3.  Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece («ΣΕΝ/JA Greece»),  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υλοποιεί προγράμματα του Junior Achievement – Young Enterprise, ενός πανευρωπαϊκού μη κερδοσκοπικού οργανισμού (JA-YE www.ja-ye.org), ο οποίος προετοιμάζει τους νέους για μια επιτυχημένη πορεία στην παγκόσμια οικονομία, βασιζόμενος στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη».


Πρόγραμμα: «ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ( BANKS IN ACTION)

Σκοπός: Οι μαθητές αποκτούν βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να λειτουργήσουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες στελέχη τραπεζών.  Στην κατεύθυνση αυτή  εφαρμόζουν στην πράξη τις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος και αντιμετωπίζουν τραπεζικές προκλήσεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον της διεθνούς οικονομίας.
Περιεχόμενο: Οι μαθητές συστήνουν 1 έως 4 Εικονικές Τράπεζες και συμμετέχουν απευθείας στον online Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Banks in Action”. Στο διαγωνισμό αυτό κάθε Εικονική Τράπεζα βρίσκεται και δρά διαδικτυακά σε μία συγκεκριμένη χώρα με ιδιαίτερες κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές συνθήκες π.χ. Ισραήλ, Αργεντική κ.α. Στα πλαίσια των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών η κάθε Εικονική Τράπεζα  καλείται να εφαρμόσει συγκεκριμένη τραπεζική στρατηγική ανάλογα με τον επιχειρηματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει και να είναι επικερδής. Η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται σε 6 τομείς (δείκτες). 1. CreditLineRate, 2. Loan Rate, 3. Saving Rate, 4. Certificate Rate, 5. Marketing, 6. Researche and Development. Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε 3 γύρους. Κάθε γύρος περιλαμβάνει 6-7 επιμέρους διαγωνιστικά επίπεδα. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν Εικονικές Μαθητικές Τράπεζες από όλη την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από εθελοντές-συμβούλους, στελέχη επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το ΣΕΝ.
Σημείωση: Το πρόγραμμα «Τράπεζες σε Δράση» από το σχολικό έτος 2013-2014 δεν πραγματοποιείται σε διαγωνιστικό επίπεδο.

“BUSINESS DILEMMA”
Οι  Εικονικές Τράπεζες που προκρίνονται στο β΄ γύρο καλούνται να προτείνουν μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και να δώσουν λύση σε ένα σοβαρό κοινωνικοοικονομικό θέμα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής προτείνοντας και τον τρόπο εφαρμογής της πρακτικά.
{/slider}

Προγράμματα  Επιχειρηματικότητας

{slider=2008}
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Πρόγραμμα: Οικονομία και Επιχειρηματικότητα.
Θεματική Ενότητα: «Η Επιχείρηση σε Δράση - Επιχειρηματικό Σχέδιο».
Επιλεγόμενο Θέμα: «Η βιωσιμότητα των ΚΕΚ στην Ελλάδα». 

Οι μαθητές α) μελέτησαν στην Ελλάδα τους φορείς επαγγελματικής κατάρτισης, β) πραγματοποίησαν έρευνα-προσομοίωση με ερωτηματολόγιο για να ερευνηθούν οι ανάγκες της αγοράς για τα ΚΕΚ και η βιωσιμότητά τους, γ) σύστησαν ως «Εικονική Επιχείρηση» ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ) και δ) υλοποίησαν ένα υποθετικό «επιχειρηματικό σχέδιο». Αφού κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα,  εκπόνησαν γραπτή εργασία, περιγραφική όλων των ενεργειών τους, έκτασης 186 σελίδων, την οποία κατέθεσαν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμβουλος στο παρόν εγχείρημα ήταν ο υπεύθυνος του Κ.Ε.Κ. «ΓΑΙΑ» που εδρεύει στα Μελίσσια.
{/slider}
{slider=2010}
Πρόγραμμα : «Οικονομία και Επιχειρηματικότητα»
Θέμα: « Επιχειρηματικό Σχέδιο - Εικονική Επιχείρηση» 
Περιεχόμενο: Δημιουργία εικονικής μαθητικής επιχείρησης Κινηματογραφικών Παραγωγών με την επωνυμία “Seduction Production”
Προϊόν: Ταινία μικρού μήκους - ντοκιμαντέρ «ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΡΕΝΑ» με θέμα τις «Θετικές και Αρνητικές Όψεις του κέντρου της Αθήνας».
Σύνταξη Επιχειρηματικού σχεδίου και κατάθεση γραπτής εργασίας 233 σελίδων, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας από το Θεσμό «Αριστείας και Ανάδειξη Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»  ΥΠΔΒΘ
{/slider}
{slider=2014}
Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού χτίζει το «Επιχειρηματικό Σχολείο» μέσω της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης
Πρόσκληση του Β΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού από το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία του «Επιχειρηματικού Σχολείου».
Το «Επιχειρηματικό Σχολείο» που θα υλοποιηθεί μέσα από την Ελληνική Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση περιλαμβάνει:
Α) Διαδικτυακά μαθήματα επιχειρηματικότητας από καθηγητές Μάρκετινγκ, Οικονομίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, πετυχημένους επιχειρηματίες και μαθητές που έχουν διακριθεί σε προγράμματα επιχειρηματικότητας.
Β) πρόσβαση σε εκπαιδευτικό οπτικό υλικό, το οποίο θα προβάλλεται στην ειδική διαδικτυακή πύλη www.business-school.minedu.gov.

Μαθητές του σχολείου μας που έχουν ήδη εμπλακεί και διακριθεί σε προγράμματα επιχειρηματικότητας έδωσαν ήδη συνεντεύξεις στην εκπαιδευτική τηλεόραση.
{/slider}

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (Β. ΕΛΛΑΔΑ) και 10 ΑΚΟΜΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


{slider=2013}
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “ENNOVATION JUNIOR 2013”  
Υποβολή πρότασης δημιουργίας μιας μεσαίας επιχείρησης με στόχο την παραγωγή 2  εξαρτημάτων με έξυπνους αισθητήρες για άτομα με ειδικές ικανότητες.
Επωνυμία της μεσαίας επιχείρησης: «e-κανότητες»
Προϊόντα
1. Εξάρτημα που στηρίζεται στην τεχνολογία κυμάτων και διευκολύνει το βάδισμα των τυφλών ατόμων.
2. Ψηφιακός αποκωδικοποιητής της νοηματικής γλώσσας προς διευκόλυνση της επικοινωνίας κωφών ανθρώπων.
1ο Βραβείο  και Υποτροφία για το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (YES-Youth Entrepreneurship Summer School, www.yes.aueb.gr) 
{/slider}
{slider=2014}
Υποβολή πρότασης δημιουργίας μιας μεσαίας επιχείρησης με στόχο την παραγωγή μιας συσκευής για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων εξαιτίας του αλκοόλ.
Επωνυμία της μεσαίας επιχείρησης: «Ethalyzer»
Προϊόν:  Συσκευή “ETHALYSER” που ενσωματώνεται στο τιμόνι τού αυτοκινήτου και μέσω του ειδικού υπερευαίσθητου αισθητήρα που διαθέτει, ανιχνεύει από την ανάσα του οδηγού, το ποσοστό αλκοόλης. Η συσκευή, με τη βοήθεια ενός μηχανικού συστήματος,  αναχαιτίζει την εκκίνηση του αυτοκινήτου, ώστε να αποφεύγονται τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται σε υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλης που ξεπερνά τα θεσμοθετημένα όρια.
2ο Βραβείο και Υποτροφία για το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (YES-Youth Entrepreneurship Summer School, www.yes.aueb.gr) 
{/slider}

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ (ΣΕΝ) JUNIOR ACHIEVEMENT – GREECE σε συνεργασία με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΆΤΩΝ. 

Πρόγραμμα : «Εικονική Επιχείρηση»

{slider=2009}
Εταιρεία:  “Green Greece”
Προϊόν: Ημερολόγια του 2009 με ζωγραφιές χειροποίητες εμπνευσμένες από το Περιβάλλον με σκοπό την σημαντικότητα της οργάνωσης του χρόνο και της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Συμμετοχή στην Εμπορική Έκθεση (Trade Fair)
{/slider}
{slider=2014}
Εταιρεία: “YOUTH ALERT” (Εκδοτική Εικονική Επιχείρηση)
Προϊόν: Νεανικό Κόμικ σε έντυπη μορφή:  “OUT OF LIFE”  με ιστορίες κοινωνικού περιεχομένου,  στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, από νέους για νέους. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός κινήματος νέων για  την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων μέσω της αλληλεγγύης.
Διάκριση: 6η θέση στη σειρά κατάταξης στον Τελικό Διαγωνισμό για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2014» σε σύνολο 13 μαθητικών εικονικών επιχειρήσεων που προκρίθηκαν στον τελικό διαγωνισμό.
Υποτροφία  για σπουδές στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Deree College) με κάλυψη των διδάκτρων σε ποσοστό 50%, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν παράλληλα με τη φοίτηση στα Α.Ε.Ι.
Υποτροφίαγια το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (YES-Youth Entrepreneurship Summer School, www.yes.aueb.gr) 
Σύμβουλος- Εθελοντής: Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director ENDEAVOR
{/slider}

4 χρόνια Πρόγραμμα «Τράπεζες σε Δράση» (“Banks in Action”)
Πρόγραμμα: «Τράπεζες σε Δράση» (“Banks in Action”)

{slider=2011}
Οι μαθητές με πρακτικές δραστηριότητες, όπως ασκήσεις για τη δημιουργία εικονικών τραπεζών, ένα διαδραστικό πρόγραμμα προσομοίωσης σε υπολογιστή λειτουργίας των Τραπεζών και  εφαρμογές, αφομοίωσαν  τις αρχές της Τραπεζικής, τον τρόπο λειτουργίας μιας τράπεζας καθώς και τις προκλήσεις για την επιτυχημένη λειτουργία μιας τράπεζας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τα βασικά θέματα  στα οποία επικεντρώθηκε το πρόγραμμα: ΤΡΑΠΕΖΕΣ σε ΔΡΑΣΗ ήταν:
  • Βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα και σχετικά επιτόκια
  • Βραχυπρόθεσμα δανειακά προϊόντα και σχετικά επιτόκια
  • Μακροπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα και σχετικά επιτόκια
  • Μακροπρόθεσμα δανειακά προϊόντα και σχετικά επιτόκια
  • Έρευνα και Ανάπτυξη
  • Μάρκετινγκ
  • Επαγγελματική σταδιοδρομία στην Τραπεζική
  • Ορολογία της Οικονομικής Κρίσης
Εθελόντρια-Σύμβουλος του συγκεκριμένου προγράμματος:  Μάρθα Κεσίσογλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Millennium Bank.
{/slider}
{slider=2012}
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ (ΣΕΝ) JUNIOR ACHIEVEMENT / GREECE
1. Πρόγραμμα: «Τράπεζες σε Δράση» (“Banks in Action”) 
Οι μαθητές δημιούργησαν 4 μαθητικές εικονικές Τράπεζες: 1. "FRANCIL", 2. "TRUST BANK" - "MYDALI",  3. "THE  GOLDEN  BOYS", 4. "LDG BANK". Την κάθε Τράπεζα διαχειρίζονταν 2-3  μαθητές.
Συμμετείχαν στον Πανευρωπαϊκό online Διαγωνισμό “Banks in Action”. Πέρασαν επιτυχώς τα διαδοχικά  επίπεδα των διαγωνιστικών γύρων αυξημένης δυσκολίας (Challenge’s rounds).

Πρόκριση στους Ημιτελικούς και των 4  Τραπεζών
Συγχαρητήρια Επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κύριο Χρήστο Γκόρτσο για την επιτυχία των Εικονικών Τραπεζών.

2. Business Dilemma - Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός (online)
(«Διλημματικό σοβαρό κοινωνικοοικονομικό θέμα» στο οποίο κάθε μαθητική τράπεζα καλείται να προτείνει  μία πρωτότυπη πρακτική λύση)
To Διλημματικό πρόβλημα ήταν: Πρόταση μίας καινοτόμου χρήσης των παλαιών τραπεζικών συσκευών με θετική επίδραση στο Περιβάλλον και την κοινωνία.
Η “LDG BANK” κατέθεσε την εξής πρόταση και έλαβε συγχαρητήρια:  τη δημιουργία έργων τέχνης με τη χρήση των εξαρτημάτων των παλαιών Η/Υ που βρίσκονται σε απόσυρση.
Εθελόντρια-Σύμβουλος του συγκεκριμένου προγράμματος:  Μάρθα Κεσίσογλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Millennium Bank.
{/slider}
{slider=2013}
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ (ΣΕΝ) JUNIOR ACHIEVEMENT / GREECE
Πρόγραμμα: «Τράπεζες σε Δράση»  (“Banks in Action”)     
Οι μαθητές σύστησαν 4 Εικονικές Τράπεζες:
Paneuropean Bank,  National Trade Bank, Intercontinental Financial Enterprise (IFE) και LDG . Συμμετείχαν στον Πανευρωπαϊκό online Διαγωνισμό “BancsinAction”: 
Πρόκριση στους Ημιτελικούς τωνΤραπεζών National Trade Bank  και  LDG.
Συγχαρητήρια Επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής  Ένωσης Τραπεζών, κύριο Χρήστο Γκόρτσο για τη Συμμετοχή των Εικονικών Τραπεζών.        

“Business Dilemma”
Συμμετοχή στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Business Dilemma».
Θέμα Business Dilemma: «Πώς θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία προκειμένου οι μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της Ευρώπης του σήμερα»
Η Paneuropean Bank έλαβε τη 10η θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρότασή της ήταν: «Η τοποθέτηση τρισδιάστατων προβολέων στις σχολικές τάξεις με σκοπό την προβολή  του ολογράμματος μεγάλων προσωπικοτήτων που θα εμφανίζονται με την τεχνολογία  της επονομαζόμενης «ολογραφίας» στις σχολικές τάξεις».
Εθελόντρια-Σύμβουλος του συγκεκριμένου προγράμματος: Μάρθα Κεσίσογλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Millennium Bank.

«Τράπεζες σε Δράση»  (“Banks in Action”)
Παρακολούθηση 10 εκπαιδευτικών ενοτήτων λειτουργίας του Τραπεζικού Συστήματος.
  • Τα θεμελιώδη στοιχεία του Τραπεζικού Συστήματος
  • Το περιθώριο επιτοκίου
  • Μακροπρόθεσμα και Βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα
  • Δαπανώντας χρήματα για να βγάλουμε χρήματα
  • Αποφασίζοντας για Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα προϊόντα
  • Μακροπρόθεσμα και Βραχυπρόθεσμα δανειακά προϊόντα
  • Εκμάθηση ευκαιριών σταδιοδρομίας στον τραπεζικό τομέα
  • Αφομοίωση των εννοιών μέσω πραγματοποίησης του παιγνιδιού «Μαγικά Τετράγωνα»
  • Συζητήσεις σχετικά με την επικαιρότητα
  • Επίσκεψη στην Τράπεζα Πειραιώς
Στέλεχος – Εθελοντής:  Μάρθα Κεσίσογλου, διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς
{/slider}

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ:  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ (ΣΕΝ)  /  JUNIOR ACHIEVEMENT / GREECE
{slider=2014}
Διαγωνισμός «Κοινωνικής Καινοτομίας» (“Social Innovation Relay”, www.sir.ja-ye.org)
Κοινωνική Επιχείρηση: “SEMPRE VIVA”   
Προϊόν: Συσκευή “ETHALYSER” που ενσωματώνεται στο τιμόνι τού αυτοκινήτου και μέσω του ειδικού υπερευαίσθητου αισθητήρα που διαθέτει, ανιχνεύει από την ανάσα του οδηγού, το ποσοστό αλκοόλης. Η συσκευή με τη βοήθεια ενός μηχανικού συστήματος, αναχαιτίζει την εκκίνηση του αυτοκινήτου, ώστε να αποφεύγονται τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται σε υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλης που ξεπερνά τα θεσμοθετημένα όρια.
2ο Βραβείο
Βαθμολογία 52,5 /100 έναντι 52,56/100 που έλαβε η Ομάδα που κέρδισε το Α΄ Βραβείο.
Οι μαθητές έλαβαν δώρα σύγχρονης τεχνολογίας από την Ηewlett-Packard (ΗP).
Εθελοντής - Σύμβουλος: Ηλίας Γκούβελης, Διευθυντικό στέλεχος της Hewlett-Packard, που αποτελεί χορηγό του προγράμματος.
Σύμβουλος στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό εγχείρημα ήταν ο κ. Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director ENDEAVOR.
{/slider}