Πρόγραμμα: Οικονομία και Επιχειρηματικότητα

Θεματική Ενότητα: «Η Επιχείρηση σε Δράση - Επιχειρηματικό Σχέδιο»

Σκοπός του προγράμματος «Οικονομία – Επιχειρηματικότητα» αποτελεί η αποσαφήνιση και κατανόηση βασικών οικονομικών όρων και εννοιών, απαραίτητων στη ζωή του ατόμου, με ιδιαίτερη έμφαση εδώ στην έννοια της επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του επιχειρηματικού πνεύματος, παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και της χώρας στο νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς.

{tab=2008}

Θέμα: «Η βιωσιμότητα των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ) στην Ελλάδα».

Σκοπός του επιλεγέντος θέματος είναι η κατανόηση της έννοιας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ) και της αναγκαιότητας βιωσιμότητάς τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων απαιτήσεων στην αγορά εργασίας και της μετάβασης στην Κοινωνία της Γνώσης, που θέτουν νέα δεδομένα για τη λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης.

Οι μαθητές 1) διερεύνησαν τους φορείς της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, 2) μελέτησαν την έννοια του όρου «Βιωσιμότητα μιας επιχείρησης», 3) πραγματοποίησαν έρευνα-προσομοίωση με ερωτηματολόγιο για να διερευνηθούν οι ανάγκες της αγοράς για τα Κ.Ε.Κ και τη βιωσιμότητά τους, 4) σύστησαν ως «Εικονική Επιχείρηση» ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ) και 5) υλοποίησαν ένα υποθετικό «επιχειρηματικό σχέδιο». Αφού κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, εκπόνησαν γραπτή εργασία, περιγραφική όλων των ενεργειών τους, έκτασης 186 σελίδων, την οποία κατέθεσαν στο Υπουργείο Παιδείας.

Σύμβουλος στο παρόν εγχείρημα ήταν ο υπεύθυνος του Κ.Ε.Κ. «ΓΑΙΑ», που εδρεύει στα Μελίσσια.

{tab=2010}

Θέμα: « Επιχειρηματικό Σχέδιο - Εικονική Επιχείρηση»

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέξαμε το θέμα με τίτλο «Επιχειρηματικό σχέδιο – Εικονική Επιχείρηση», επιδιώκοντας, μέσα από τη σφαιρική και εμπεριστατωμένη μελέτη, την καλλιέργεια της δημιουργικής έκφρασης και του συνεργατικού πνεύματος των εφήβων, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων, την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και την ανάπτυξη πρωτοβουλίας, την ενεργοποίησή τους για γνωριμία με τους νόμους της αγοράς και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και, τέλος, την ενεργό συμμετοχή τους στο οικονομικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι».

Εικονική Επιχείρηση Κινηματογραφικών Παραγωγών “Seduction Production” “SP”

Προϊόν: Ταινία μικρού μήκους «ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΡΕΝΑ» με θέμα τις «Θετικές και Αρνητικές Όψεις του κέντρου της Αθήνας».

Σύνταξη Επιχειρηματικού σχεδίου και κατάθεση γραπτής εργασίας της τάξεως των 233 σελίδων, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

- Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας από το Θεσμό «Αριστείας και Ανάδειξη Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» ΥΠΔΒΘ
{/tabs}

Πρόσκληση του Β΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού από το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία του «Επιχειρηματικού Σχολείου»

{tab=2014}
Σε τιμητική εκδήλωση, ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας παρουσίασε τη δράση, η οποία συνιστά το «Επιχειρηματικό Σχολείο» και θα υλοποιηθεί μέσα από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα επιχειρηματικότητας από καθηγητές Μάρκετινγκ, Οικονομίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, πετυχημένους επιχειρηματίες και διακεκριμένους μαθητές σε προγράμματα επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό οπτικό υλικό, το οποίο θα προβάλλεται στην ειδική διαδικτυακή πύλη www.business-school.minedu.gov .


Στην παρούσα εκδήλωση, οι μαθητές του σχολείου μας έδωσαν συνέντευξη στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση.
{/tabs}