Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Επόμενος μήνας
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Flat View
Δείτε ανά χρόνο
Μηνιαία προβολή
Δείτε ανά μήνα
Weekly View
Δείτε ανά εβδομάδα
Daily View
Δείτε σήμερα
Search
Αναζήτηση
Όταν η πληγή τής μνήμης γίνεται πηγή τής έμπνευσης

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα και στα έργα του «Τάναϊς» και «Κυκλώνιο» διοργανώνει το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων τού Σχολείου.
Ο Ιωσήφ Βεντούρας ανήκει σε μια από τις λίγες οικογένειες Εβραίων τής Κρήτης που διασώθηκαν από το Ολοκαύτωμα. Γεννήθηκε στα Χανιά τής Κρήτης και ζει στην Αθήνα.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Εβραϊκά, Ισπανικά, Αραβικά και Σερβικά. Έχει μεταφράσει ποιήματα των τροβαδούρων τού 12ου αιώνα και έχει μεταφράσει και ανθολογήσει κοσμική εβραϊκή ποίηση τού Μεσαίωνα. Έχει μεταφράσει επίσης ποιήματα τής Nelly Sachs και τού Jerome Rothenberg.
Διευθύνει το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet (www.poeticanet.gr) και την αγγλική ιστοσελίδα www.poeticanet.com
Στα δύο ποιητικά του βιβλία "Τάναϊς" (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2001) και "Κυκλώνιο" (εκδόσεις Μελάνι, 2010) έχει αναφερθεί στο δράμα τής εξόντωσης των Εβραίων τής Κρήτης από τους Γερμανούς κατακτητές και γενικότερα στο ιστορικό γεγονός τής εξολόθρευσης των Εβραίων τής Ευρώπης στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί
Το «Τάναϊς» είναι ένα ποίημα-αφιέρωμα στους Εβραίους τής Κρήτης που εξοντώθηκαν το 1944, όταν το ομώνυμο πλοίο που τους μετέφερε από το Ηράκλειο -μαζί με Κρητικούς και Ιταλούς αιχμαλώτους- βυθίστηκε. Ο τίτλος τής δεύτερης ποιητικής συλλογής «Κυκλώνιο» παραπέμπει στο δηλητηριώδες υλικό «Zyklon B», το οποίο οι Ναζί χρησιμοποιούσαν για τη δολοφονία των εγκλείστων στο Άουσβιτς.
Στην εκδήλωση θα ομιλήσει ο ποιητής με θέμα «Το άρρητο στην ποίηση», συνδέοντας την ομιλία του με τις δύο ελεγείες και την τραυματική εμπειρία του.
Επίσης θα συνομιλήσει με τους μαθητές για το Ολοκαύτωμα, για το έργο του, για τα ιστορικά βιώματα που καθόρισαν την τέχνη του και για τη δύναμη τής ποίησης.
Μαθητές τής Γ΄ τάξης θα δραματοποιήσουν και θα απαγγείλουν αποσπάσματα των ποιημάτων του.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων - εκδηλώσεων που πραγματοποιεί κατά το τρέχον σχολικό έτος το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών με θέμα «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα».
Τη γενική επιμέλεια τής εκδήλωσης και την επιμέλεια κειμένων έχει αναλάβει η κ. Κατερίνα Γεωργίου, φιλόλογος, τη δραματοποίηση η κ. Μάρθα Λειβαδά-Σταθακοπούλου, καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής, βιολί παιζει ο μαθητής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών Τάσος Ρουμαντζάς και πιάνο η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών Ρουμπίνη Ιβανόβα.