Πώς γιόρταζαν το Πάσχα οι επαναστατημένοι Έλληνες – Αυθεντικές μαρτυρίες από ιστορικές πηγές – Μοναδικό τεκμήριο για τον πρώτο εορτασμό του ελεύθερου έθνους το 1822!

Με τη συνεργασία των βιβλιοθηκονόμων των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων εκπονήθηκε ένα πρωτότυπο επετειακό τεύχος στο οποίο αξιοποιούνται τεκμήρια των Βιβλιοθηκών και άλλες πηγές σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα από τους επαναστατημένους Έλληνες από το 1821 έως το 1828.

Σε ένα σπάνιο τεκμήριο που παραχωρήθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο Υπουργός Εσωτερικών Ι. Κωλέττης ζητεί από τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο να εγκρίνει λαμπρό εορτασμό του πρώτου ελεύθερου Πάσχα το 1822 «προς αγαλλίασιν των ομοεθνών και ευθυμία των Φιλελλήνων»!

ministros eswterikwn

Ακόμη και μέσα στην πολιορκημένη από τις δυνάμεις του Κιουταχή Ακρόπολη των Αθηνών οι Έλληνες στήνουν γιορτινό χορό ανήμερα του Πάσχα του 1827 εν μέσω κανονιοβολισμών!

Ένας Άγγλος φιλέλληνας παρατηρεί ότι το Μ. Σάββατο του 1825 οι δρόμοι στο Ναύπλιο ήταν γεμάτοι αίματα από σφαγμένα αρνιά και κατσίκια, ενώ την Κυριακή του Πάσχα είχαν καθαριστεί και κάθε σπίτι μοσχοβολούσε πίτες και ψητά και από το Παλαμήδι αντηχούσαν συνεχώς κανονιές.

Το 1827 οι πληρεξούσιοι της Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια άγνωστα σήμερα, ένα από τα οποία, Η «Λαμπρά Ελλάς», παρουσιάζεται στις σελίδες του επετειακού τεύχους, όπως διασώζεται σε αγγλική έκδοση της εποχής.

Ο Διονύσιος Ευμορφόπουλος περιγράφει γλαφυρά το Πάσχα του 1828 επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, σε όλες τις επισκέψεις που κάνουν ή που δέχονται, ανταλλάσσουν κόκκινα αυγά «σε σημείο ισότητος και πλήρους αδελφοσύνης» και ότι «Δεν βλέπεις παντού παρά τραπέζια και πανηγύρια: παντού ακούγεται μουσική», για να καταλήξει θυμόσοφα ότι «παντού οι χοροί και τα τραγούδια κάνουν τον Έλληνα να ξεχνάει τις περασμένες του δυστυχίες»!

Στο τεύχος αυτό παρατίθενται όλες οι πηγές που αξιοποιήθηκαν, ενώ τα κείμενα συνοδεύει πλήρως τεκμηριωμένο οπτικό υλικό.

Μπορείτε να δείτε το τεύχος εδώ σε pdf

ή

να το φυλλομετρήσετε εδώ.

anastasi epanastasi