Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με μεγάλη χαρά την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης και οι γονείς τους υποδέχθηκαν και γνώρισαν από κοντά τον συγγραφέα κ. Χρήστο Μπουλώτη, κατά την παρουσίαση τού τελευταίου βιβλίου του «Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών» από τα ίδια τα παιδιά.


Ο κ. Μπουλώτης είναι καταξιωμένος αρχαιολόγος, ειδικευμένος στον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας τής Ακαδημίας Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Πελοπόννησο και στη γενέτειρά του τη Λήμνο. Παράλληλα είναι και αναγνωρισμένος συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα από τον μαγικό και αισιόδοξο κόσμο των παραμυθένιων ιστοριών του, που ξεπερνούν τις 75, θίγει προβλήματα τής σύγχρονης ζωής. Οι ιστορίες του είναι πρωτότυπες και οι ήρωές του απροσδόκητοι: μία λεύκα, ένα άλογο, ένας γάτος καλλιτέχνης ένα άγαλμα που κρυώνει, ένα κορίτσι που μιλά τις γλώσσες των πουλιών, ένα ονειροπαρμένο καπέλο, κάποια παλιά παιχνίδια κλεισμένα και ξεχασμένα σε μια κούτα στο πατάρι, που αγανακτούν, βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
Τα παλιά παιχνίδια-ήρωες που επαναστατούν στο τελευταίο βιβλίο του κ. Μπουλώτη αποτελούν στην πραγματικότητα ένα μικρό μόνο μέρος τής τεράστιας συλλογής τού συγγραφέα-συλλέκτη, που απαρτίζεται από 7.500 περίπου παιχνίδια και παιδικά βιβλία. Ο κ. Μπουλώτης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες παλιών παιχνιδιών, έχει δωρίσει τη συλλογή του στη Λήμνο για να στεγαστεί στο νεοϊδρυθέν Μουσείο Ιστορίας Παλαιού Παιχνιδιού και Βιβλίου στο νησί.
Οι μαθητές μελέτησαν και επεξεργάτηκαν το συγκεκριμένο βιβλίο τόσο στο μάθημα των Ελληνικών, με τις δασκάλες τής Γ΄ τάξης κ. Εύη Κόλλια και Σοφία Καλοβερνά, όσο και στα μαθήματα τής Θεατρικής Αγωγής, με τις καθηγήτριες κ. Αγγελική Ζάχου και Μαργαρίτα Ροββά, τής Μουσικής με την κ. Μαρίνα Τζούλη και των Καλλιτεχνικών με την κ. Εύη Λαπαναΐτη.
Οι ήρωές του, τα παλιά παιχνίδια, ζωντάνεψαν από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία υποδύθηκαν ρόλους, εξέφρασαν απόψεις και συναισθήματα, τραγούδησαν, έπαιξαν μουσική και χόρεψαν, διεκδικώντας έτσι τελικά τη θέση τους στον σύγχρονο κόσμο των ηλεκτρικών παιχνιδιών και τής τεχνολογίας. Λίγο πριν από το τέλος τής παρουσίασης, ο συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά για το βιβλίο του, αλλά και την αξία τής γνώσης τού παρελθόντος γενικότερα. Φανερά συγκινημένος, τα ευχαρίστησε για το κέφι, τη συνεργασία και την άψογη ομαδική δουλειά τους.
Οι υπεύθυνες δασκάλες των τμημάτων ευχαρίστησαν τους μαθητές τους για την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την υπευθυνότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια τής προετοιμασίας αλλά και την ημέρα τής παράστασης, καθώς και τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρευρέθηκαν στη γιορτή.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους εκπαιδευτικούς κ. Εύη Κόλλια (Γ΄1) και Σοφία Καλοβερνά (Γ΄2) και στις καθηγήτριες των ειδικοτήτων που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της γιορτής. Οι θεατρολόγοι κ. Αγγελική Ζάχου και Μαργαρίτα Ροββά επιμελήθηκαν με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο το θεατρικό κομμάτι τής γιορτής. Η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρίνα Τζούλη δίδαξε με ζήλο τα τραγούδια που πλαισίωσαν τη γιορτή και ενορχηστρώθηκαν από την ίδια και τους μαθητές. Η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Εύη Λαπαναΐτη δημιούργησε το υπέροχο σκηνικό τής παράστασης.
Στο τέλος τής γιορτής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τής Οικογένειας, έγινε αναφορά στη σπουδαιότητα τού θεσμού αυτού ως βασικού κυττάρου τής κοινωνίας. Τα παιδιά ζώντας σε ένα περιβάλλον αγάπης αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα και γίνονται ισορροπημένοι και υγιείς ενήλικες.