Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Τηλε-αποφοίτηση Α' Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης

Μια αποφοίτηση πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες χρονιές πραγματοποίησαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, η Στ΄2 τάξη και την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 η Στ΄1.

Με τη βοήθεια τής εφαρμογής Cisco Webex γονείς, δάσκαλοι και μαθητές συναντήθηκαν σε μια ψηφιακή αίθουσα και παρακολούθησαν την εκδήλωση για την αποφοίτηση των μαθητών τής Στ΄ τάξης.

Η αποφοίτηση είχε τίτλο «Τηλε-αφιέρωμα: όνειρα και αναμνήσεις» και τα παιδιά ξεδίπλωσαν με περισσή ευαισθησία και συναίσθημα τις αναμνήσεις έξι χρόνων σχολικής ζωής, και μοιράστηκαν με όλους τους συμμετέχοντες τα όνειρά τους για το μέλλον.

Η προετοιμασία για την ψηφιακή παράσταση είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, δάσκαλοι και μαθητές συγκέντρωσαν αναμνήσεις έξι χρόνων, δράσεις που διάνθισαν τη σχολική τους καθημερινότητα, διακρίσεις, γιορτές, εκδρομές και γενικά ό,τι αγάπησαν τα έξι χρόνια τού Δημοτικού, καθώς και τα όνειρά τους για το μέλλον.

Στην «τηλε…αποφοίτηση» κλήθηκαν και οι μαθητές τής Α΄τάξης, γιατί η παράδοση τού Σχολείου επιβάλλει την ημέρα αυτή να είναι μαζί η Α΄ και η Στ΄ τάξη.
Οι μαθητές της Α΄τάξης αποχαιρέτησαν τους μεγάλους φίλους τους με όμορφες ευχές.
Παρούσες ήταν και οι παλιές δασκάλες, γιατί οι αναμνήσεις και οι όμορφες στιγμές που έζησαν οι μαθητές είναι δημιούργημα τής φροντίδας και αγάπης όλων των δασκάλων!

Όλοι συγκινημένοι επαίνεσαν αυτήν την πρωτότυπη παρουσίαση και συμφώνησαν ότι παρά τις δυσκολίες τής εφετινής χρονιάς το ταξίδι των παιδιών ήταν πλούσιο σε εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα.

Την ψηφιακή αποφοίτηση  παρακολούθησαν και ο Σύμβουλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φ.Ε. κ. Β. Λαμπρινουδάκης, η Αναπληρώτρια Επόπτρια τής Φ.Ε. και Συντονίστρια Μαθηματικών κ. Σταθοπούλου, η Συντονίστρια Ελληνικών κ. Μακροπόδη, η Συντονίστρια Αγγλικών κ. Γεωργακέλλου και η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων τής Φ.Ε. κ. Π. Λαμπρινουδάκη.

Τη συγγραφή των κειμένων, τη θεατρική διασκευή, τη διδασκαλία των ρόλων και τη σκηνοθεσία είχε η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Ηρώ Κεραμοπούλου, την επιμέλεια τής ψηφιακής παράστασης η κ. Κεραμοπούλου με την κ. Παπαχλιμίντζου, Υποδιευθύντρια, δασκάλα τού Στ'1, και την κ. Ταταράκη, δασκάλα τού Στ'2.

Τον ύμνο τής αποφοίτησης επιμελήθηκε η κ. Γιαννακουδάκη, καθηγήτρια Μουσικής, σε στίχους τής κ. Πανούση, δασκάλας τού Β΄1, και ενίσχυσε φωνητικά η κ. Δουβή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.
Την ψηφιακή πρόσκληση και το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο κ. Θεοδωρίδης, καθηγητής Καλλιτεχνικών, ενώ την ηλεκτρονική παρουσίαση είχε η κ. Βατουσιανού, καθηγήτρια Πληροφορικής, με την κ. Κεραμοπούλου.
Την προετοιμασία των ευχών τής Α΄ τάξης έκαναν οι δασκάλες κ. Κατερίνα Αστρινάκη (Α'1) και Στέλλα Γιαννικοπούλου (Α'2), η οποία βοήθησε και στην τεχνολογική υποστήριξη .


Δείτε τα προγράμματα της Στ'1 και Στ΄2 τάξης

Φιλαναγνωσία και δημιουργική σκέψη

Στο πλαίσιο τού διαθεματικού σχεδίου εργασίας που εκπονούν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης με τίτλο «Στα μαγικά μονοπάτια των παραμυθιών», τον Μάιο 2020 οι μαθητές τού Β΄2 τμήματος πραγματοποίησαν διαδικτυακή συζήτηση κατά τη διάρκεια τού τηλεμαθήματος τής Φιλαναγνωσίας.

Ημέρα Περιβάλλοντος

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) είναι ξεχωριστή. Βρήκε όλους σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, προσπαθώντας να χτίσουν μια «νέα κανονικότητα» και να βγουν πιο δυνατοί και ασφαλείς μέσα από τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Οι μαθητές μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Μαίρης Παπαχλιμίντζου και Κατερίνας Ταταράκη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου 2020) παρακολούθησαν σειρά πρωτότυπων διαδικτυακών δράσεων.

Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), οι μαθητές τού Ε΄2 τμήματος τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στα μουσεία από τη γεωλόγο και υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Σχολείων κ. Φανής Τριπολιτσιώτου.

Φιλαναγνωσία στη Β΄1 τάξη

Στο πλαίσιο τού εφετινού τους διαθεματικού σχεδίου εργασίας με θέμα "Ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών" οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στο β΄ τρίμηνο (το διάστημα από 16/3/2020 έως 8/5/2020) διάβασαν το βιβλίο τής Ελισάβετ Τάρη "Ο κλεφτοπαραμυθάς δράκος".

Το "Getty challenge" στο Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης
Στις 18 Μαΐου 2020 τα Αρσάκεια τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ετοίμασαν ένα πλούσιο αφιέρωμα στα μουσεία στην ενότητα "Μένουμε ασφαλείς" στο e-arsakeio. Μεταξύ άλλων οι μαθητές και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την "Πρόκληση του Getty" (Getty challenge) και να εμπνευστούν από αυτή.

Αυτοεκτίμηση - Β΄1 τάξη

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 η κ. Κούκνη, ψυχολόγος των Αρσακείων Σχολείων, επισκέφθηκε τη Β΄1 τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων που πραγματοποιεί προκειμένου να συζητήσει με τα παιδιά πάνω σε θέματα που τα αφορούν.

Εβδομάδα κατά τής Σχολικής Βίας - Β΄ τάξη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Σχολική Βία, στις 6 Μαρτίου 2020, η Β΄τάξη τού A΄ Aρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης τού φαινομένου bullying, οι οποίες διήρκεσαν όλη την εβδομάδα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά τής Σχολικής Βίας

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά τής Σχολικής Βίας και τού Εκφοβισμού, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν, στις 6 Μαρτίου 2020, τους μαθητές τής Α΄ τάξης και συζήτησαν μαζί τους για συμπεριφορά από τους συμμαθητές τους που επιτρέπουν και τους αρέσει να βιώνουν στο σχολείο, καθώς και για εκείνη που δεν θέλουν να αντιμετωπίζουν. Έγραψαν τις σκέψεις σε χαρτάκια, ώστε να μπορούν να τις διαβάζουν όλοι, και τις κόλλησαν σε χάρτινες φιγούρες.