Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Η κ. Ευφροσύνη Γεώργα, καθηγήτρια Γαλλικών στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά Εκάλης, παρουσίασε εισήγηση ως επιμορφώτρια σε ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.
Η εισήγηση είχε τίτλο «Projets collectifs en classe du Fle: un univers social à explorer à l' école primaire pour mieux vivre ensemble!». Action - Interaction - Interculturalité - Apprentissage par le vécu et par l’expérience / "Ὁμαδοσυνεργατικά σχέδια μαθήματος": Η τάξη στο Δημοτικό Σχολείο, ένα κοινωνικό σύμπαν προς εξερεύνηση, για να ζούμε όλοι -ως σύνολο- καλύτερα μέσα σε αυτήν. Δράση – Διάδραση – Διαπολιτισμικότητα – Βιωματική εκμάθηση τής γαλλικής γλώσσας. Περιελάμβανε την ανάλυση και τον τρόπο πραγματοποίησης βιωματικών, διαπολιτισμικών, διαδραστικών και διαθεματικών σχεδίων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια τής προηγούμενης σχολικής χρονιάς από την καθηγήτρια και τους μαθητές της.
Αναλύθηκαν τεχνικές και τρόποι παιδαγωγικής διδακτικής προσέγγισης καθώς και παράλληλες προς το μάθημα δραστηριότητες, που προβάλλουν και προωθούν ένα δίκτυο επικοινωνίας με στόχο την εκμάθηση τής γαλλικής γλώσσας και τού γαλλικού πολιτισμού μέσα από την ομαδική εργασία και γύρω από θεματικά πεδία που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των μαθητών.
Κύριος στόχος αυτής τής διδακτικής πρακτικής είναι να αναδειχθεί ως ψυχοκινητικός μοχλός η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα, που συμβάλλουν στην υλοποίηση και στην πραγματοποίηση των ομαδικών σχεδίων εργασίας ως τρόπων επικοινωνίας, δράσης και διάδρασης και ως φορέων διαπολιτισμικότητας, προωθώντας την ανταλλαγή μεταξύ των δύο πολιτισμών, τού ελληνικού και τού γαλλικού που αποτελούν το κίνητρο για τη δημιουργία αυτόνομων, καινοτόμων, υπεύθυνων κι αλληλέγγυων ανθρώπων και πολιτών.
Η επιμορφωτική ημερίδα, με τίτλο «Οι καλές πρακτικές στο επίκεντρο τής διδασκαλίας και τής εκμάθησης τής γαλλικής γλώσσας» και με συντονίστρια την καθηγήτρια τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αργυρώ Πρόσκολλη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 στο 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών. Την ευθύνη τής υλοποίησης είχε o Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ05 Ανατολικής Αττικής κ. Στέλιος Μαρκαντωνάκης.