Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα παρακολούθησε το επιμορφωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 450 ωρών, με τίτλο «Θετική Ψυχολογία στην Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε, από τις 22 Ιουνίου 2022 έως τις 24 Μαρτίου 2023, από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τού Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η καθηγήτρια  ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία τής εξέτασης εκπονώντας εργασία με τίτλο «Δημιουργία και ενίσχυση τής ενσυνειδητότητας στον μαθητικό πληθυσμό: πρακτικές εφαρμογές, τρόποι ανάπτυξης και δυνητικά αποτελέσματα», η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα τού Εργαστηρίου Ψηφιακών Δεξιοτήτων τού προγράμματος.

Το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να αναδείξει τον ευεργετικό ρόλο και τη δύναμη τής βίωσης θετικών συναισθημάτων για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, για τη μάθηση και για τη θετική εκπαίδευση.
Η ευτυχία, η ψυχολογική ευδαιμονία, η αισιοδοξία, η ελπίδα, η πίστη, οι ηθικές αξίες, η ψυχολογική ανθεκτικότητα και η ψυχική ισορροπία είναι μερικές μόνο από τις μεταβλητές που έχουν ενταχθεί  δυναμικά στο σχολικό πλαίσιο και οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τους εκπαιδευτικούς σε επίπεδο σχεδιασμού και καθημερινής πρακτικής.

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεων και ζωντανών μαθημάτων, καθώς και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και αξιολογήσεων, διαρθρώθηκε στις εξής ενότητες :

Ενότητα 1η: Θεωρία διεύρυνσης και δόμησης
Ενότητα 2η: Γενική εισαγωγή στη θετική ψυχολογία - Η θετική ψυχολογία στην εκπαίδευση
Ενότητα 3η: Η αισιοδοξία και η ψυχολογική ροή στο σχολικό πλαίσιο
Ενότητα 4η: Ενσυναίσθηση και ροή
Ενότητα 5η: Ρύθμιση και έλεγχος συναισθημάτων στους μαθητές/-τριες
Ενότητα 6η: Συμβολή στην ομαλή και υγιή ανάπτυξη τής προσωπικότητας
Ενότητα 7η: Ανάπτυξη θετικών στόχων και θετικής παρακίνησης σε μαθητές/τριες - Η έννοια τής επιτυχίας-νίκης στο σχολικό πλαίσιο
Ενότητα 8η: Δημιουργικότητα και καινοτομία - Σύνδεση με τη νέα σχολική πραγματικότητα
Ενότητα 9η: Η έννοια τής συναισθηματικής νοημοσύνης στο σχολικό περιβάλλον

image001