Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός» και έλαβε το αντίστοιχο πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Το πρόγραμμα, διάρκειας 440 ωρών (22 μονάδες ECVET), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29 Αυγούστου 2022 έως 29 Μαΐου 2023, από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σκοπός τού ετήσιου επιμορφωτικού προγράμματος ήταν να παρέχει στους συμμετέχοντες πρόσβαση σε σημεία-κλειδιά τού ευρύτερου αντικειμένου τού επιστημονικού πεδίου τής Συμβουλευτικής τόσο γενικά όσο και πιο ειδικά στον χώρο τής εργασίας υπό το πρίσμα ενός ραγδαία εξελισσόμενου τοπίου. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η καθοδήγηση ήταν ενταγμένα σε αυτό το πρόγραμμα με σημείο αναφοράς και πάλι τον ριζικά μεταβαλλόμενο χώρο των οργανισμών και τής εργασίας, που ανατρέπει και νοηματοδοτεί εκ νέου θεμελιώδεις έννοιες όπως «επάγγελμα», «εργασία», «προσόντα», «βιογραφικό», «διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού», «επαγγελματική ανάπτυξη», «σταδιοδρομία».

Η γνωριμία και η διερεύνηση αυτών των πεδίων ήταν στόχοι τού προγράμματος. Επιδιώχθηκε η απόκτηση δεξιοτήτων συμβουλευτικής καθώς και μέσων-εργαλείων που μπορεί να συνδυάζονται ή να συμπληρώνουν τη διαδικασία, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό πλαίσιο αναφοράς. Αυτή η επαφή και η γνωριμία με τεχνικές, μέσα και εργαλεία αποτέλεσε έναν τρόπο άσκησης των ήδη υφιστάμενων δεξιοτήτων συμβουλευτικής των συμμετεχόντων, δίνοντάς τους την ευκαιρία περαιτέρω πρακτικής στους χώρους δραστηριοποίησής τους.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με βάση τις εξής θεματικές ενότητες:
 Ενότητα 1η: Εισαγωγή στη Συμβουλευτική
 Ενότητα 2η: Βασικές τεχνικές Συμβουλευτικής
 Ενότητα 3η: Επαγγελματικός προσανατολισμός και σύγχρονες προοπτικές στην εργασία
 Ενότητα 4η: Επαγγελματική Συμβουλευτική σε επίπεδο ομάδας
 Ενότητα 5η: Προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και αξιολόγηση
 Ενότητα 6η: Στρατηγικές επαγγελματικής ανάπτυξης διά βίου
 Ενότητα 7η: Συμβουλευτική στη διοίκηση - Mentoring & Coaching
 Ενότητα 8η: Νέες τεχνολογίες, Συμβουλευτική και οnline εφαρμογές
 Ενότητα 9η: Οργανωσιακή και εργασιακή ψυχολογία
 Ενότητα 10η: Προσωπική ανάπτυξη μέσω ομαδικής παρέμβασης.