Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Μίνα Λουκαδάκου και οι εκπαιδευτικοί κ. Νινέττα Θεοφιλοπούλου και Ελένη Τσοτσορού παρακολούθησαν ενδοσχολική επιμόρφωση 15 ωρών με θέμα την αποτελεσματική διαχείριση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον.

Στην αρχή μελέτησαν τα είδη τής επικοινωνίας, λεκτικής και μη, μεταξύ δασκάλου και μαθητή. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τους τύπους συγκρούσεων, τα προειδοποιητικά σημάδια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.Αυτό που επισημάνθηκε είναι η σημασία τής αλληλεπίδρασης και η παιδαγωγική σχέση που καλλιεργείται ανάμεσα στον δάσκαλο και στους μαθητές. Δεξιότητες όπως η προσεκτική ακρόαση, το ενδιαφέρον και η κατανόηση ενισχύουν την προσωπική επαφή, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αποδοχής.

Οι συγκρούσεις αποτελούν μέρος τής καθημερινότητας τής σχολικής διαδικασίας και χωρίζονται σε λειτουργικές και δυσλειτουργικές. Η σωστή διαχείρισή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητήριος δύναμη για τη βελτίωση και την ενίσχυση των σχέσεων μέσα στην ομάδα, την ενδυνάμωση των θετικών στοιχείων τής προσωπικότητας τού ατόμου και την καλλιέργεια των κοινωνικών του δεξιοτήτων.