Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Μίνα Λουκαδάκου και η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας κ. Ευφροσύνη Γεώργα, στις 28 Μαρτίου 2024, συμμετείχαν στο εξ αποστάσεως σεμινάριο, διάρκειας 3 ωρών, με θέμα «Ειρήνη είναι… Συζητώντας με τα παιδιά», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις ΔιΠΕ Α΄και Δ΄ Αθήνας, Λάρισας και Μαγνησίας (διά των αντιστοίχων Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων) και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Είναι η ειρήνη δικαίωμα; Πώς το αίτημα για ειρήνη συνδέεται με τη σχολική καθημερινότητα; Πώς συνδέεται με την έννοια της ενεργού πολιτειότητας; Πώς μπορούν οι τέχνες ή το βιβλίο να υποστηρίξουν την ειρηνική συνύπαρξη;

Σκοπός τού σεμιναρίου ήταν να τεθούν ποίκιλες διαστάσεις τού θέματος και να συζητηθούν τρόποι προσέγγισης στην τάξη, καθώς και προτάσεις για δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν και αναλύθηκαν ήταν οι εξής :

Εισαγωγή στο θέμα, Ειρήνη και Δικαιώματα
To φαινόμενο τού αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο και οι δράσεις τής Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για τη σχολική κοινότητα.
Οπτικά ταξίδια: το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο για την ειρήνη και τον πόλεμο.
Εικόνες πολέμου - αγαθά τής ειρήνης: μια σύντομη περιήγηση στην παιδική λογοτεχνία.
Η σύγχρονη τέχνη για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αποδοχής, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειρηνικής συνύπαρξης.
Σκέψεις και προτάσεις με αφορμή μαρτυρίες, φωτογραφίες και όχι μόνο.
Εκπαιδευόμαστε για έναν πολιτισμό ειρήνης: προτάσεις και δραστηριότητες.