Στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης που εφαρμόζεται στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία, η Β΄ τάξη τού Γ΄ Αρσακείου – Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου εκπόνησε για το σχολικό έτος 2017 – 2018 Διαθεματικό Πρόγραμμα με θέμα «Τα μυστήρια των αριθμών και των Μαθηματικών». Αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος στάθηκε η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Οι μικροί μας μαθητές, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Αμάντας Ξεζωνάκη (Β1) και κ. Φωτεινής Παπανικολάου (Β2), αναζήτησαν τους αριθμούς και την ερμηνεία τους μέσα στη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία και την Ποίηση, στα Μαθηματικά και τη Γεωμετρία, στη Φυσική, τη Γεωγραφία, το σύμπαν και τη φύση, στη Μουσική και την Τέχνη, στην Ιστορία, τη Λαογραφία και τη Μυθολογία, στον Αθλητισμό και τη Θρησκεία. Στη συνέχεια, με οδηγό τους ήρωες των λογοτεχνικών βιβλίων που επεξεργάστηκαν, «ταξίδεψαν» στις ηπείρους και γνώρισαν σπουδαίους πολιτισμούς μέσα από αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του σύγχρονου αλλά και του αρχαίου κόσμου, πολλά από τα οποία κατασκεύασαν και οι ίδιοι χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές και υλικά.
Η πολύπλευρη διερεύνηση της έννοιας και της σημασίας των αριθμών οδήγησε στην οργάνωση μιας εντυπωσιακής παρουσίασης η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018. Αφετηρία υπήρξε η θεατρική παράσταση στην αίθουσα του Μουσικού Ομίλου και η πλαισίωσή της από γνωστές και διασκευασμένες μελωδίες. Η σκυτάλη δόθηκε σε ένα παιχνίδι επίλυσης γρίφων στο Μεγάλο Χολ των Σχολείων. Εκεί γονείς, δάσκαλοι και μαθητές μοιράστηκαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τής συμμετοχής τους σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο με όχημα τις παιδικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες που κοσμούσαν τον χώρο. Η λύση και του τελευταίου γρίφου οδήγησε μικρούς και μεγάλους στον υπέροχο κήπο τού Σχολείου, όπου ο ενθουσιασμός και το θερμό χειροκρότημα όλων σφράγισε την πορεία μιας συναρπαστικής εμπειρίας τής χρονιάς που πέρασε.