Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές τού ιατρικού τμήματος Γ΄4 τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, με την υπεύθυνη καθηγήτρια τού τμήματος βιολόγο κ. Μ. Λαγωνίκα, στο πλαίσιο τού μαθήματος Βιολογίας Θετικού Προσανατολισμού, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών τής Ακαδημίας Αθηνών.

Το ΙΙΒΕΑΑ είναι ένα από τα ελάχιστα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη και το μοναδικό στην Ελλάδα που συνδυάζει βασική και κλινική έρευνα. Στόχος του είναι η επίτευξη επιστημονικής αριστείας.
Οι μαθητές επισκέφθηκαν:

1). Τα Εργαστήρια Προληπτικής Ιατρικής και Νευροπιστημών με υπεύθυνο τον κ. Κώστα Βεκρέλλη, τού οποίου η έρευνα εστιάζει στη διερεύνηση μηχανισμών που οδηγούν στον κυτταρικό θάνατο νευρώνων σε ασθένειες όπως οι νόσοι Parkinson και Alzheimer.
2). Τη Μονάδα Απεικονιστικής Μικροσκοπίας, όπου παρακολούθησαν τη λειτουργία μικροσκοπίου φθορισμού και συνεστιακού μικροσκοπίου στη μελέτη ζωικών ιστών.
3). Το Εργαστήριο Ιατρικής Τομογραφικής Απεικόνισης PET/CT.
4.) Το Κέντρο Πειραματικής Χειρουργικής.
5). Το Εργαστήριο Ιστολογίας, στο οποίο παρατήρησαν παθολογικούς ζωικούς ιστούς σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, μετά από διαδικασίες τομής και μονιμοποίησης των ιστών με ειδικά μηχανήματα και τεχνικές.


Στόχοι τής επίσκεψης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη χρησιμότητα και εφαρμογή των όσων μαθαίνουν στο πλαίσιο τού μαθήματος, αλλά και η επαφή τους με τον προσανατολισμό τής έρευνας στον χώρο τής Βιολογίας και τις εφαρμογές της στην Ιατρική και άλλους τομείς.