Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, στις 9 Μαρτίου 2017, συμμετείχαν άλλη μία φορά στα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων - Masterclasses 2017, τα οποία διοργανώθηκαν στο ΕΜΠ.

Μετά από σειρά σύντομων εισηγήσεων οι μαθητές μελετούν και στη συνέχεια ταξινομούν αποθηκευμένα "γεγονότα", δηλαδή αποτελέσματα συγκρούσεων σωματιδίων σε πολύ υψηλές ενέργειες, τα οποία καταγράφουν οι ανιχνευτές κατά τη διάρκεια των πειραμάτων στο CERN.
Η μαθήτρια Ελευθερία Αρκαδοπούλου, η οποία συμμετείχε στη δράση, έγραψε:

"...Στην ημερίδα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών-ερευνητών πάνω στην σωματιδιακή Φυσική και να μελετήσουμε μόνοι μας αποτελέσματα πειραμάτων που έλαβαν χώρα στο CERN. Παρευρέθηκαν μαθητές από σχολεία από πολλά μέρη τής Ελλάδας και, αφού δημιουργήσαμε μεικτές ομάδες, συνεργαστήκαμε δουλεύοντας πάνω στο πρόγραμμα «HYPATIA» για να εντοπίσουμε σωματίδια που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση πρωτονίων στον LHC, τον μεγάλο επιταχυντή που λειτουργεί σήμερα στο CERN. Με αυτή την εμπειρία μπορέσαμε να εμβαθύνουμε σ’ έναν τομέα τής Φυσικής που δεν διδασκόμαστε στο σχολείο και να αλληλεπιδράσουμε με άλλους μαθητές με κοινά ενδιαφέροντα".