Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού τμήματος τής ερευνητικής εργασίας τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης με θέμα «Περί ανέμων και υδάτων» επισκέφθηκαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη, όπου παρακολούθησαν σχετική παρουσίαση τού ομωνύμου προγράμματος «Περί ανέμων και υδάτων», το οποίο εισάγει τους μαθητές στον κόσμο τής Μετεωρολογίας.

Την ομάδα των μαθητών συνόδευσαν ο υπεύθυνος τής ερευνητικής εργασίας φυσικός κ. Ιωάννης Φωτάκης και η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Έλενα Αποστολοπούλου.
Σχετικά με την επίσκεψη αυτή ο μαθητής Κ. Μερεντίτης έγραψε:
«Από την επίσκεψή μας κομίσαμε πληροφορίες που θα μας ακολουθούν για την υπόλοιπη ζωή μας. Από το πώς να διαβάζουμε έναν μετεωρολογικό χάρτη μέχρι το πώς να προστατευόμαστε από τους κεραυνούς. Όμως οι πληροφορίες αυτές δεν αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά μάς έγιναν βιώματα μέσω τής διαδραστικής παρουσίασης που παρακολουθήσαμε. Με τα πειράματα επίδειξης, αλλά και με εκείνα στα οποία συμμετείχαμε οι ίδιοι υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων, μάθαμε εύκολα και ευχάριστα για τα είδη των νεφών, τα καιρικά μέτωπα, τους ανεμοστρόβιλους και πολλά άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα καιρικά φαινόμενα τα οποία μάς επηρεάζουν όλους. Ένας διασκεδαστικός αλλά και επιμορφωτικός παράγοντας που έκανε την παρουσίαση πιο προσιτή σ’ εμάς ήταν η χρήση των tablets όπου μπορέσαμε να προσομοιώσουμε καιρικά φαινόμενα. Τέλος είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις γνώσεις μας με την συμμετοχή μας σε ένα κουίζ γνώσεων».