Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Με λαμπρότητα εορτάστηκε στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία τής Εκάλης η επέτειος τής 28ης Οκτωβρίου.
Ο επίσημος εορτασμός οργανώθηκε από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης και παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 κΟτωβρίου 2018, στο Θέατρο των Σχολείων.
Τι είναι ηρωισμός αναρωτιέται ο μαθητής τού 21ου αι. που κλήθηκε να ζωντανεύσει την εποποιία τού ΄40, ενώ εδώ και μια δεκαετία περίπου βλέπει τον τόπο να καταρρέει, τους ανθρώπους να ξενιτεύονται, το μέλλον σκοτεινό.
Η απάντηση θα έρθει από τους ήρωες τού τελευταίου μεγάλου πολέμου αλλά και τους άλλους, τους σαλαμινομάχους, των βυζαντινών ύμνων και των κλέφτικων τραγουδιών.
Γενιές ηρώων που βλέποντας από ψηλά τη λήθη να απειλεί τη μνήμη τους έρχονται στη γη «για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους». 
Αυτοί θα ορίσουν τον ηρωισμό «ως την επιβολή τής προσταγής τού καθήκοντος πάνω στη σάρκα, την προθυμία τής θυσίας τού προσώπου για το σύνολο, τής ύλης για την ιδέα, που εκδηλώνεται όχι μόνο σε έργα πολέμου αλλά και σε έργα ειρήνης, στις πιο καθημερινές ασχολίες».
Έτσι, πλάι στους επώνυμους ήρωες, προβάλλουν οι «ήρωες τής καθημερινότητας», οι πιο πρόσφατοι των συσσιτίων στη Μυτιλήνη, των ψαράδων διασωστών, που αφήνουν τη δουλειά τους για να γλιτώσουν από βέβαιο πνιγμό μικρά παιδιά, αλλά και τόσοι άλλοι που θυσιάζουν καθημερινά τη βολή τους για να στηρίξουν κάθε αναξιοπαθούντα.
«Τόσοι και τόσοι, ανώνυμοι, άνθρωποι καθημερινοί τής διπλανής πόρτας, που ήταν και είναι ανάμεσά μας». 
Έτσι, στην απορία τού σύγχρονου μαθητή έρχεται ως επιμύθιο η κατάθεση τής πίστης ότι για να αλλάξει αυτός ο κόσμος πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον Ανθρωπισμό και τον Πολιτισμό, να παλεύουμε για την Ομορφιά, όχι μόνο για μας αλλά και για τους γύρω μας.
Βαρύ το φορτίο για τη νέα γενιά, τους αυριανούς επιστήμονες, τεχνίτες, δημιουργούς, «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή/ Θέλει νεκροί χιλιάδες να `ναι στους τροχούς / Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους», μας παιανίζει ο μεγάλος ποιητής, «Καιρός για ήρωες»!
Το υπέροχο θεατρικό επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι κ. Μαριέττα Καλαμαρά, Μιχάλης Καπετανής, Γεωργία Κοντού, ο βιολόγος κ. Μάρκος Σαρρής και ο θεατρολόγος κ. Κώστας Θεοδώρου.
Τα σκηνικά και την πρόσκληση ετοίμασε η εικαστικός κ. Κυριακή Πρεβενιού και τη χορωδία δίδαξε η μουσικός κ. Μαρίνα Τζούλη.
Ο πανηγυρικός λόγος εκφωνήθηκε από τον κ. Μιχάλη Καπετανή.