Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές τού ανθρωπιστικού προσανατολισμού τής Β΄τάξης τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου".

Το μουσείο  δημιουργήθηκε στα τέλη τής δεκαετίας τού 1990 και περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, (λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα κ.λπ. ), τα οποία δώρισαν σε αυτό Μικρασιάτες από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και από άλλα σημεία τής Ελλάδας και τού κόσμου.

Η περισυλλογή των κειμηλίων άρχισε το 1991 με τη φροντίδα τής Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, που παρότι ξεκίνησε την προσπάθεια σε πολύ προχωρημένη ηλικία, λίγο μετά τα 90 της χρόνια, δούλεψε ακούραστα  για να πραγματοποιήσει το όραμά της. 

Ταξίδεψε μάλιστα η ίδια στα Βουρλά τής Μικράς Ασίας, τη γενέτειρά της, για να φέρει στο μουσείο  χώμα και σκόνη από την Αναξαγόρειο Σχολή, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα για να ενημερώσει τους απανταχού Μικρασιάτες για το μουσείο.
Η ανταπόκριση υπήρξε συγκινητική, καθώς Ελληνες από κάθε γωνιά τής γης προσέφεραν προσωπικά αντικείμενα για να εκτεθούν στο μουσείο.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη γενική έκθεση από την κ. Στεργίου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος τού μουσείου, η οποία έκανε μια αναλυτική περιγραφή των εκθεμάτων αλλά και εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα τής Μικρασιατικής Καταστροφής και τον ξεριζωμό τού Ελληνισμού τής Μικράς Ασίας.

"Όσο ζω κι αναπνέω δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Έλληνες τής Σμύρνης, τής Μικράς Ασίας, με τη φωτιά, τον διωγμό, τον ξεριζωμό μας από τα άγια χώματα, την καταδίκη σε προσφυγιά… Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν, θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν, και δεν συμφέρουν, και το στόμα μου θα μιλά για το άδικο τού Ελληνισμού και θα ζητά την επιστροφή εκεί που είδαμε το φως, που μεγαλώσαμε, προκόψαμε, για να χαθούν όλα μέσα στον καπνό και στη φωτιά»… "

Φιλιώ Χαϊδεμένου, Βουρλά Μ. Ασίας 1899 – Νέα Φιλαδέλφεια 2007)