Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 1η Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Α΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκαλης μια ακόμη από τις Δράσεις Υγείας, στο πλαίσιο τού Erasmus+ "Young Europeans Speak Up!", που αποσκοπεί στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών.

Αυτή τη φορά η δράση αποσκοπούσε στην προώθηση τής εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το  σχολείο επισκέφθηκαν η κ. Μαριάννα Πολίτου, καθηγήτρια Αιματολογίας-Ιατρικής των Μεταγγίσεων, Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας τού Αρεταίειου Νοσοκομείου, η βιολόγος κ. Θεοδώρα Κουτσούρη και η κοινωνική ερευνήτρια κ. Ισιδώρα Μυτιληναίου.

Η κ. Πολίτου μίλησε στους μαθητές τής Α΄τάξης για τη σημασία που έχει η εκπαίδευση μιας καινούργιας γενιάς συνειδητοποιημένων αιμοδοτών, οι οποίοι θα υιοθετήσουν την κουλτούρα τής επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας.

Κάνοντας ένα μάθημα για το αιμοποιητικό σύστημα τόνισε την αξία της προσφοράς αίματος από εθελοντές- αιμοδότες σε τακτική βάση, κάτι που κάνει εδώ και χρόνια το Σχολείο μας.
Εξάλλου, αφορμή για την πρόσκλησή τής κ. Πολίτου και των συνεργατών της στάθηκε και η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει τακτικά ο Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Ήταν ένα πολύτιμο μάθημα, λοιπόν, για τους μαθητές, ένα μάθημα όχι μόνο γνώσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας και ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο, που μπορεί να χρειάζεται αίμα, το πολύτιμο αυτό «φάρμακο» που δεν παράγεται σε εργαστήρια και δεν πωλείται, μόνο δωρίζεται από κοινωνικά ευαίσθητους και ενεργούς πολίτες...

Και επειδή τα λόγια πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξεις, οι καθηγητές Βιολογίας τού Σχολείου κ. Φ. Λαγωνίκα και Μ. Σαρρής, στο πλαίσιο τού σχεδίου Δράσεις Υγείας και τού προγράμματος ERASMUS+ "YOUNG EUROPEANS SPEAK UP!", ανέθεσαν σε μαθητές το σχεδιασμό αφίσας για την προώθηση τής εθελοντικής αιμοδοσίας και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους άλλων τάξεων σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει αιμοδοσία και γιατί είναι τόσο απαραίτητος ο εθελοντισμός στον τομέα αυτό.