Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τής ενημέρωσης των μαθητών μας για την κλιματική αλλαγή και τής ευαισθητοποίησής τους στην αναγκαιότητα τής χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να την επιβραδύνουμε, οι μαθητές τού τμήματος Α΄4 τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης συμμετείχαν σε  κατασκευής ενός ηλιακού συλλέκτη, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η πρόταση τής συνεργασίας με το ΕΜΠ έγινε από τον καθηγητή τής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ. Νίκο Χατζηαργυρίου και ομάδα συνεργατών του.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 οι μαθητές παρακολούθησαν μια δίωρη αλληλεπιδραστική θεωρητική ενημέρωση από μέλη τής ομάδας, κατά τη διάρκεια τής οποίας απάντησαν σε ερωτήσεις των εκπαιδευτών, έθεσαν τους προβληματισμούς τους, έμαθαν αλλά και έπαιξαν.

Την Πέμπτη 7 και τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 οι μαθητές κατασκεύασαν στο Εργαστήριο Φυσικής έναν ηλιακό συλλέκτη ισχύος 45W.
Οι μαθητές απασχολήθηκαν συνολικά επί 6 διδακτικές ώρες για την κατασκευή του υπό την καθοδήγηση τού ερευνητή και υποψήφιου διδάκτορα τού ΕΜΠ κ. Κώστα Λατούφη και τής καθηγήτριας Φυσικής τού Σχολείου κ. Άννα-Μαρίας Σκουρτσή.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι μαθητές χωρίστηκαν σε 5 τετραμελείς ομάδες, κάθε μία από τις οποίες είχε αναλάβει να κατασκευάσει ορισμένο αριθμό κυψελών, και στο τελευταίο στάδιο όλοι μαζί συναρμολόγησαν τον ηλιακό συλλέκτη.

Μετά το τέλος τού όλου εγχειρήματος οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι από αυτήν την πρωτόγνωρη αλλά και διασκεδαστική εμπειρία τους.