Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, κατά την 5η διδακτική ώρα, οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης συμμετείχαν σε συζήτηση (debate) με θέμα «Ουκρανία: Η σιωπή είναι συνενοχή;». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο των Σχολείων.

Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για όσα συγκλονιστικά και ιστορικά εξελίσσονται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά και ο προβληματισμός για τη σημασία και τα όρια τής προσωπικής και τής κρατικής αντίδρασης απέναντι σε διεθνή γεγονότα που καθορίζουν την εποχή μας.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι εξής μαθητές/-τριες: Αποστόλου Βασίλης και Μπούρη Εύα (Γ΄ τάξη), Κανελλίδης Κωνσταντίνος (Β΄ τάξη) και Σακά Αντιγόνη και Φύτρος Ορέστης (Α΄ τάξη).

Τους μαθητές βοήθησαν κατά την προετοιμασία τους οι φιλόλογοι τού Σχολείου κ. Ε. Τσαγκαράκη και Γ. Κοντού.

H ανάπτυξη των επιχειρημάτων των μαθητών ανέδειξε όχι μόνο το βαθύ προβληματισμό που προκύπτει από το θέμα τής ρητορικής αντιπαράθεσης, αλλά και την αναγκαιότητα τής τροφοδότησης των μαθητών με γνώσεις και πληροφορίες απαραίτητες για να μορφώσουν άποψη και να σταθούν επάξια ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, που κατανοούν τους πολιτικούς κλυδωνισμούς τού σύγχρονου κόσμου και τις ευθύνες που αυτοί συνεπάγονται.

Εξάλλου το ποιόν κάθε «πολιτείας» εξαρτάται από το ποιόν των πολιτών της και αυτό, με τη σειρά του, είναι ανάλογο τής παιδείας τους. Γι’ αυτό αποτελεί πάγια πεποίθηση τού Σχολείου  ότι τέτοιες εκδηλώσεις ισοδυναμούν με πολλές ώρες ειδικών μαθημάτων και εμπλουτίζουν τη φαρέτρα πνευματικών εφοδίων των μαθητών με πολύτιμα αποκτήματα, που θα ενισχύσουν την πνευματική και την ηθική πανοπλία τους στην ενήλικη ζωή τους.