Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το διάστημα 15 έως 21 Μαΐου 2022 πέντε μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν το σχολείο Sandnes Videregående Skole στο Sandnes τής Νορβηγίας. Ήταν η ληκτική συνάντηση τού προγράμματος "Young Europeans Speak Up!!" που είχε θέμα την ανάπτυξη υπευθυνότητας και την αναγκαιότητα ενεργοποίησης των πολιτών, και δη των νέων, επ’ ωφελεία τής ουσιαστικής δημοκρατίας.

Οι μαθητές Γιώργος Αναστασίου, Νικόλας Ανδριόπουλος, Κωνσταντίνος Κανελλίδης, Σύλβια Μπερέττι και Ελένη Σιδερή, με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. Ευγενία Δοδοπούλου και Εμμανουέλα Φραγκουλοπούλου, φιλοξενήθηκαν στο Sandnes από οικογένειες Νορβηγών μαθητών. Κατά τη διάρκεια τού προγράμματος τα παιδιά συμμετείχαν σε σχολικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μεταξύ αυτών ήταν παρουσιάσεις των ιδίων και των σχολείων τους, περιήγηση στο Sandnes και διαγωνισμός φωτογραφίας, εργαστήρια από τις κ. R. Raugstad και Ε. Φραγκουλοπούλου, εορτασμός τής 17ης Μαϊου –εθνικής επετείου των Νορβηγών–, ανάβαση στο Dalsnutenκανό στην παρακείμενη λίμνημπάρμπεκιου στο δάσος και παιχνίδια μέσα στα παραδοσιακά ξύλινα σπιτάκια των Νορβηγών, επίσκεψη στο δημαρχείο και συνάντηση με εκπροσώπους τού Δημοτικού Συμβουλίου Νέων τού Sandnes, επίσκεψη στο Stavanger και περιήγηση στο παραδοσιακό γραφικό κέντρο του.

Στόχος τού προγράμματος ήταν όχι μόνο να γνωρίσουν τα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο η σχολική και η ευρύτερη κοινότητα τού Sandnes υλοποιεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με τη συμμετοχή ακόμη και των μαθητών, που προτείνουν και συναποφασίζουν, αλλά και να πάρουν μια γεύση από τη ζωή στη Νορβηγία, να έρθουν σε επαφή με τη θαυμάσια φύση και τον πολιτισμό της, να αναπτύξουν φιλίες και να συνεργαστούν με τους Ιταλούς, τους Νορβηγούς και τους Ολλανδούς συμμαθητές τους και να γυρίσουν πίσω με πλούτο γνώσεων και εμπειριών που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Η καθυστέρηση τής πτήσης από Stavanger είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να χάσει την πτήση ανταπόκρισης από Amsterdam για Αθήνα και να επιστρέψει μία ημέρα αργότερα. Ωστόσο ουδέν κακόν αμιγές καλού! Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να περιηγηθούν στο Amsterdam και να απολαύσουν μία επίσκεψη στο Rijksmuseum όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων τα κλασικά αριστουργήματα τού Ρέμπραντ, τού Βαν Γκογκ, τού Βερμέερ και άλλων Ολλανδών ζωγράφων.