Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ένα πρόγραμμα για τη μάστιγα του fast fashion.


Το Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο διοργανώνει περιβαλλοντική δράση με στόχο την υιοθέτηση τρόπων μείωσης του αρνητικού αποτυπώματος της υπερκατανάλωσης των ειδών ένδυσης. Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της βιομηχανίας της ένδυσης στον κόσμο μας.

Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Η βιομηχανία της ένδυσης είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα, μετά την βιομηχανία υγρών καυσίμων. Απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, για τη καλλιέργεια των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία ενδυμάτων και για την επεξεργασία τους. Με τα εντομοκτόνα και τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια και την επεξεργασία τους, μολύνονται τα νερά των ποταμών. Πολλά υλικά παρασκευάζονται από πολτό δέντρων, οπότε η βιομηχανία ένδυσης είναι υπεύθυνη και για αποψίλωση δασών. Τέλος, οι μικροΐνες οι οποίες απελευθερώνονται στη θάλασσα κάθε φορά που πλένουμε τα ρούχα μας, έχουν πλέον ανιχνευτεί και στο αίμα μας, μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Εκτός όμως από την καταστροφή του περιβάλλοντος, η βιομηχανία ένδυσης είναι υπεύθυνη και για ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα, την εκμετάλλευση των ανθρώπων τών υπό ανάπτυξη χωρών οι οποίοι εργάζονται σε αυτήν. Πρόκειται για χώρες χωρίς νόμους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χωρίς αυστηρούς κανόνες ασφάλειας στις βιομηχανίες. Το αποτέλεσμα είναι η κακομεταχείριση των εργαζομένων και πολύ συχνά τα ατυχήματα στα οποία χάνουν πολλοί τη ζωή τους.

Σχετικό με το θέμα είναι το ντοκιμαντερ "The true cost" το οποίο γυρίστηκε το 2015.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, εμείς για να μειώσουμε το αρνητικό αποτύπωμά μας με τις ενδυματολογικές μας συνήθειες;

  • Να μειώσουμε την αγορά καινούργιων ειδών ένδυσης. Ο μέσος Ευρωπαίος αγοράζει 80 διαφορετικά είδη ένδυσης μέσα σε ένα χρόνο, το οποίο χωρίς αμφιβολία αποτελεί υπερβολή.
  • Να δίνουμε τα ρούχα μας που βρίσκονται σε καλή κατάσταση σε συνανθρώπους μας ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να τα αξιοποιήσουν.
  • Να ανακυκλώνουμε τα είδη ένδυσής μας τα οποία δεν μπορούν πλέον να φορεθούν. Το 100% των στοιχείων ενός ρούχου μπορεί να ανακυκλωθεί και δυστυχώς, μόνο το 15% των ρούχων που αγοράζονται δεν καταλήγει σε χωματερές.

Οι μαθητές της Β΄Λυκείου στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα αναλάβουν να οργανώσουν ένα «Κέντρο ανταλλαγής ρούχων» (Thrift Store) όπου όποιος θέλει, θα φέρει ρούχα σε καλή κατάσταση, τα οποία θα μπορεί να ανταλλάξει με άλλα. Σε αυτό το Κέντρο θα μπορούν να διατεθούν και είδη χειροτεχνίας, όπως κοσμήματα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Παράλληλα, θα παρουσιάσουν και δημιουργίες που θα εμπνευστούν από τη δράση για να τονίσουν το παράλογο της υπερκατανάλωσης ρούχων ώστε να συντελέσουν στην αλλαγή της γενικής νοοτροπίας.

Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Εμμανουέλα Φραγκουλοπούλου και ο καθηγητής Βιολογίας κ. Μάρκος Σαρρής.