Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Επτά μαθητές/-τριες και δύο συνοδοί καθηγήτριες τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης μετέβησαν στο Sandnes Videregȧende Skole, στο Sandnes τής Νορβηγίας, στο πλαίσιο τού προγράμματος "TEAM 14" συνεργασίας Erasmus+ με το SVGS, και παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με τους Νορβηγούς συμμαθητές τους.

Συγκεκριμένα οι μαθητές Φαίη Κωνσταντινίδη, Ελένη Μακρυγιάννη, Μαριέττα Μπαλτζόγλου, Αθηνά Παναρίτη, Κατερίνα Σιψά, Νικόλας Σαγρής και Μάρα Τσιβγούλη παρέμειναν στο Sandnes τής Νορβηγίας, από 21 έως και 27 Οκτωβρίου 2023.

Η επίσκεψη στο νορβηγικό σχολείο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να παρακολούθησουν μαθήματα Αγγλικής γλώσσας, Μαθηματικών, Εφαρμογών Τεχνολογίας, Καλλιγραφίας και Σχεδίου. Συμμετείχαν, επίσης, σε αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικές επισκέψεις με στόχο την καλλιέργεια τής οικολογικής ευαισθησίας και την γνωριμία με την παράδοση, την αισθητική, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό τής Νορβηγίας.

Οι μαθητές διέμειναν σε οικογένειες Νορβηγών συμμαθητών τους, γεγονός που διευκόλυνε τη δημιουργία στενών σχέσεων φιλίας μεταξύ τους. Εξάλλου, οι Νορβηγοί μαθητές ειχαν και οι ίδιοι φιλοξενηθεί από τους δικούς μας μαθητές τον Σεπτέμβριο 2023, όταν είχαν επισκεφθεί το Σχολείο μας.

Οι δραστηριότητες διδασκαλίας, μάθησης και εξάσκησης που παρακολούθησαν οι μαθητές μας τους βοήθησαν να πλατύνουν τους ορίζοντες τής σκέψης τους, να γνωρίσουν ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα και να συνεργαστούν με νέους με διαφορετική νοοτροπία, παρατηρώντας από κοντά μια διαφορετική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που ενσωματώνει το διαφορετικό χωρίς αποκλεισμούς αλλά με ευγένεια και ανεκτικότητα.

Κατά τη διδασκαλία οι μαθητές χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία ενισχύοντας την εξοικείωσή τους με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την Πληροφορική. Επισκέφθηκαν, επίσης, και εργάστηκαν στη Βιβλιοθήκη τού νορβηγικού σχολείου και χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρονικό της εξοπλισμό.
Έτσι, έμαθαν να φτιάχνουν pod cast, να σχεδιάζουν και να εκτυπώνουν σε χαρτί βινυλίου και εξοικειώθηκαν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες VR και 3D printing.

Ταυτόχρονα εξασκήθηκαν στην αγγλική γλώσσα, αναπτύσσοντας ευχέρεια και αποκτώντας αυτοπεποίθηση στη χρήση τής γλώσσας.
Τέλος, γνώρισαν την ιστορία τής Νορβηγίας και, κυρίως, την ανάπτυξη και λειτουργία τής βιομηχανίας εξόρυξης πετρελαίου, όταν επισκέφθηκαν το Μουσείο Πετρελαίου, στο Στάβανγκερ, όπου έμαθαν για τον τρόπο ζωής και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Νορβηγοί από αυτή την πορεία τής οικονομίας και τής παραγωγής τους.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, σημαντικές φυσικές τοποθεσίες που τους έκαναν να συνειδητοποιήσουν την φυσική ισορροπία και την ανάγκη προστασίας τού οικοσυστήματος, αντλώντας διδάγματα από τη στάση και συμπεριφορά των Νορβηγών απέναντι στη φύση, την ανακύκλωση και τις βιώσιμες και υπεύθυνες επιλογές σε προσωπικό επίπεδο από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.

Κατά την επισκεψή τους αυτή εκτίμησαν, τέλος, τη φιλοξενία των νορβηγικών οικογενειών και συνήψαν δεσμούς φιλίας με τους Νορβηγούς οικοδεσπότες και συμμαθητές τους.

Θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία των εκπαιδευτικών αυτών ανταλλαγών, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού, και να ευχηθούμε και άλλοι μαθητές μας να επωφεληθούν αντίστοιχα στο μέλλον, βιώνοντας μια εκπαιδευτική εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Για οπτικοακουστικό υλικό από το ταξίδι στη Νορβηγία πατήστε εδώ.